Poptávka po brigádách roste

Moravskoslezský kraj – Brigády jsou aktuální už nejen pro studenty, ale i dlouhodobě nezaměstnané. Jsou pro ně často jedinou šancí, jak si vydělat peníze. Zatímco kdysi lidé v létě pracovali hlavně v zemědělství a stavebnictví, teď se sezónní práce týkají hlavně potravinářského průmyslu. A oproti loňskému roku je brigád podle pracovních agentur o něco více.

Studenti Magdalena a Vašek právě lustrují nabídku brigád na internetu. Sehnat práci na léto, se jim nedaří.

„Sehnat brigádu je pro mě dost těžké, protože najít dobře placenou a nějakou, kterou bych chtěla dělat, mají lidé většinou po známostech,“ uvedla zájemkyně o brigádu.

Reportáž Terezy Krumpholcové (zdroj: ČT24)

V ostravské pracovní agentuře neustále zvoní telefony. O brigády je velký zájem. V databázi tady mají přes deset tisíc lidí.

„Letos to vypadá zajímavě, protože oproti loňsku máme brigád více,“ informoval Radovan Burkovič, jednatel pracovní agentury.

Šedesát procent brigádníků, kteří jsou v terénu, jsou převážně lidé nezaměstnaní, zbytek jsou pak studenti a důchodci.

Brigádníky zaměstnávají jako pomocnou sílu třeba ostravském pivovaru. Aktuálně se jich tady střídá asi padesát.

Nejvíce si vydělají brigádnici na stavbách. Jejich výdělek činí v průměru až osmdesát korun za hodinu. Průměrný výdělek na pile se pohybuje okolo sedmdesáti korun. Nejméně pak vydělají ti, kteří pracují v potravinářském průmyslu. Tady se výdělek často nepřehoupne přes pětapadesát korun za hodinu.