Advokát se zodpovídá ze zpronevěry peněz klientů

Olomouc - Před olomouckým krajským soudem znovu stanul advokát Marián Šťastný, který měl zpronevěřit 118 milionů korun. Šlo o peníze jeho klientů, které mu svěřovali do takzvané advokátní úschovy. Hrozí mu až deset let vězení. Za podobný zločin už byl přitom pravomocně odsouzený na pět let.

Marián Šťastný pracoval v domě na ulici Krapkova v centru Olomouce. Lidé a firmy si k němu do takzvané advokátní úschovy ukládali peníze v letech 2009 a 2010. Následný postup advokáta byl ale vždy stejný. Klienti mu na účet převedli milionové částky hlavně za koupě bytů nebo domů. Místo, aby je poslal na účet těm, kdo nemovitosti prodávali, peníze si nechal. Někomu je se zpožděním vrátil, téměř třicet milionů z celkových sto osmnácti ale zmizelo.

Jednou z poškozených je i Lenka Václavíková. Chtěla s manželem prodat byt, aby si za peníze z jeho prodeje mohli splatit rodinný dům. Realitní kancelář uložila peníze za byt na účet Mariána Šťastného. Ten ale manželům z celkové částky milion a tři čtvrtě převedl pouze polovinu. Je jednou z mála klientů, kterým se alespoň část peněz vrátila. Zdeněk Habán takové štěstí neměl. I on před dvěma lety prodával byt, na 750 tisíc, které si u advokáta uložil, však čeká doposud.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Podle státního zástupce Karla Studeného hrozí Mariánu Šťastnému trest odnětí svobody v délce od 5 do 10 let, přičemž by se jednalo o souhrnný trest, protože už byl odsouzen za dva dílčí útoky.

První rozsudek si totiž Šťastný vyslechl už loni v březnu – tehdy zpronevěřil šest milionů. K pětiletému trestu měl nastoupit před třemi týdny. Požádal ale o odklad ze zdravotních důvodů. O souhrnném trestu by mohl soudce rozhodnout na konci srpna.