Boj s azbestem v Jeseníku pokračuje

Jeseník – Tropická vedra ztížila demolici bývalé školní jídelny v Jeseníku. Dělníci šetrně odstraňují v budově azbest už týden. Právě kvůli nebezpečnému azbestu provádějí likvidaci materiálu v podtlaku. Aby se zabránilo úniku azbestových vláken do okolí, celý objekt je zahalený tmavými plachtami.

Likvidace azbestu pomalu finišuje. Extrémní horka ale práce zpomalily. V budově se teplota pohybuje přes den kolem čtyřiceti stupňů Celsia, na střeše je teplota až sedmdesát stupňů Celsia.  Aby dělníci nepřišli do kontaktu s nebezpečným azbestem, mají na sobě ochranný overal a dýchají přes respirátor. Náročnou práci už ale budou mít dělníci brzy za sebou. Ještě tento týden z budovy veškerý azbest zmizí.

„Máme před sebou ještě likvidaci obvodových stěn a vlastně skládání na palety, zastříkání a zabalení,“ dodává René Slavík. Materiál skončí ve speciálních vacích na skládce komunálního odpadu. Pak bude následovat podstatně jednodušší demolice samotné konstrukce.

Pavilon ze 70. let minulého století do historického areálu nikdy nezapadl. Jeho provoz byl navíc velmi drahý. Důvody, proč se zastupitelé města rozhodli pro jeho odstranění?

„Tady byla taková křížová cesta, stromová, kterou bychom chtěli obnovit a která vedla procházkovou zónou až k Vodní tvrzi,“ vysvětluje starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Návrat k historické podobě ladí radnice s památkáři už dnes. Celý areál by měl být otevřený. Náklady na vybudování nové školní jídelny v sousední budově se i s demolicí odhadují na 5 milionů korun.