Kvůli předraženým zakázkám stíhá policie i bývalou primátorku Richtrovou

Frýdek-Místek - Policisté stíhají třináct současných či bývalých radních Frýdku-Místku kvůli předraženým veřejným zakázkám na čištění a hloubení příkopů po povodních v letech 2010 až 2012. Škoda podle ČTK dosahuje sedmi milionů korun. Ze zneužití pravomoci úřední osoby obvinili i současného primátora Michala Pobuckého a senátorku, radní a také dlouholetou primátorku města za ČSSD Evu Richtrovou.

Michal Pobucký z ČSSD na mimořádné tiskové konferenci obvinění odmítl. Zpochybnil argumenty policie, která podle něho vychází z jediného znaleckého posudku. „Postupovali jsme v souladu se zákonem, dokonce nad jeho rámec. Jsem přesvědčený, že městu žádná škoda nezvnikla. O zneužití pravomoci nemůže být řeči,“ prohlásil Pobucký. Naznačil, že podle něho má kriminalizace vedení magistrátu v posledních měsících politické pozadí a směřuje k tomu, aby bylo znevýhodněno před komunálními volbami v příštím roce.

Útok na komunální politiky?

Jako první se k případu vyjádřila senátorka Richtrová. „Dostala jsem informaci, že obvinění byli všichni členové bývalé i současné rady,“ řekla Richtrová, kterou chrání senátorská imunita. „Mělo se to stát v pátek. Protože jsem se až v neděli vrátila z dovolené, informace teprve získávám,“ řekla. Dodala, že neví, zda už policie požádala Senát o její vydání k trestnímu stíhání. Podle senátní tiskové tajemnice Evy Davidové zatím nic takové nepřišlo.

Richtrová líčila, že před časem ji i další kolegy z magistrátu policie předvolala k podání vysvětlení. „Týkalo se to údajně předražených zakázek,“ popisovala. Vinu odmítá a je připravena souhlasit se svým případným vydáním, aby se mohla očistit. „Je to útok na celou komunální politiku. Na základě nějaké fiktivní škody teď může být obviněný kdokoliv,„ řekla Richtrová. Ujistila, že vedení město vybíralo mezi firmami tu nejlevnější. “Teď někdo přijde a tvrdí nám, že to mohlo být ještě levnější. Je to absurdní,“ řekla senátorka.

Michal Pobucký
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Alexandr Satinský

Opozice je v tomto případě opatrnější, než obvykle. „Je to krajně nepříjemná věc, která vrhá špatné světlo na všechny zastupitele i na celé město. Na nekalostech koaličního vedení města, pokud se opravdu staly a prokáže se to, se nepodílíme a distancujeme se od nich,“ prohlásil opoziční zastupitel Josef Vojvodík z ODS.

Frýdek-Místek řídí koalice ČSSD, KDU-ČSL a dvou nestraníků zvolených za Věci veřejné. V jedenáctičlenné radě mají sociální demokraté šest zástupců, včetně primátora Pobuckého a senátorky Richtrové. ČSSD ovládala radnici i v minulém volebním období.

Třetí hromadné obvinění na radnici

Dalibor Hrabec
Zdroj: ČT24

Pokud policie stíhání radních potvrdí, bude to další velký případ týkající se radnice ve Frýdku-Místku. V případu podezřelých machinací v přestupkovém řízení policisté v lednu obvinili mimo jiných opět primátora Pobuckého a také ředitele městské policie Milana Sněhotu. Také v této kauze je celkem třináct obviněných, kteří se podle policie měli podílet na zahlazování dopravních přestupků. Vedle radních jsou to také současní či bývalí úředníci magistrátu Frýdku-Místku a Třince.

Další případ se týká manipulace s veřejnými zakázkami. Policie obvinila jedenáct lidí, mezi nimi náměstka primátora Dalibora Hrabce, šéfa strážníků Sněhotu, další představitele magistrátu a také podnikatele.

Ani jeden případ se zatím nedostal před soud.