Lidé si připomněli páté výročí železničního neštěstí ve Studénce

Studénka – Tři desítky lidí si u památníku ve Studénce na Novojičínsku připomněly páté výročí neštěstí, při kterém 8. srpna 2008 narazil vlak do zříceného mostu. O život tehdy přišlo osm lidí, téměř sto utrpělo zranění.

Na vzpomínkové setkání přišli příbuzní obětí i lidé, kteří tehdy vlakem cestovali. Několik účastníků přijelo z Polska, odkud některé oběti pocházely. Někteří lidé už u památníku byli ve čtvrtek, v den výročí tragédie. „Každý rok se tady objeví někdo nový. I letos jsou tady tři lidé, kteří přišli až po pěti letech, protože to nezvládli dřív psychicky a nejsou na tom dobře v podstatě ani teď,“ říká předsedkyně občanského sdružení Comenius 2008 Studénka Naděžda Tomčíková. I ona před pěti lety cestovala inkriminovaným vlakem a jako zdravotní sestra byla mezi prvními, kdo pomáhal zraněným.

Poprvé se dnes na místo neštěstí vrátil pan Richard. „Poprvé jsem se sem odvážil. Dřív jsem si to psychicky nedovolil,“ vysvětluje viditelně dojatý muž. Kdysi prý vlakem jezdíval rád, ale teď má špatný pocit. „Když jsem vylezl z vlaku a viděl tu spoušť… Mrtvá slečna ve vagoně, lidi zranění, holčička za oknem, krev na skle, strašný pohled. Už bych si to nepřál nikdy zažít. Ten pocit stresu zůstane navždy. Zlomenina se zahojí, ale psychická újma nikdy,“ tvrdí.

Jiří Šindelář, který tehdy vlak řídil a při neštěstí utrpěl zranění, přijel na setkání vlakem. „To už mi po těch pěti letech problém nedělá,“ řekl. Svou práci ale po neštěstí dál dělat nemohl, nyní je ve své obci starostou. „Čas tyhle rány nehojí a dnešní pocit je daleko horší než při minulé návštěvě,“ konstatuje bývalý strojvůdce.

Neštěstí ve Studénce

Při rekonstrukci se 8. srpna 2008 zřítil most těsně před projíždějící mezinárodní rychlík Comenius. Na místě zahynulo šest lidí, čtyři ženy a dva muži. Další muž zemřel později v novojičínské nemocnici a jedna polská cestující v nemocnici v Krakově. Zraněno bylo 95 cestujících a celková škoda přesáhla 177 milionů korun.

Kvůli neštěstí bylo obžalováno deset lidí hlavně ze stavebních firem, a to z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí jim tři až deset let vězení. Soudní senát se ale případem zabýval naposledy v listopadu 2011. Proces byl několikrát odročen, další hlavní líčení je nařízeno na 16. září.

Obžalovaní a obhájci
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

K protahujícímu se soudnímu procesu se vyjádřili i účastníci dnešního shromáždění. Nejčastěji padala slova nespravedlnost, beznaděj, bezmoc. „Je to až nehorázné. Lidé už ztrácí naději, že se něco vyřeší,“ míní Naděžda Tomčíková.