Ibérica vdechne Česku španělský temperament

Brno, Boskovice – Flamenkový festival Ibérica letos slaví jubilejní 10. ročník. Přehlídka španělské kultury představí mezi 13. a 17. srpnem své umělce na koncertech v Praze, Brně, Boskovicích a Letovicích. Milovníci temperamentní španělské hudby a tance se mohou zúčastnit workshopů. Ochuzeni nebudou ani běžní diváci – na festival dorazí flamenkové legendy jako dlouholetý spoluhráč Paca de Lucíi Jorge Parda a kytarový virtuóz Gerard Núñez ve společnosti fenomenální tanečnice Carmen Cortés.

„O slavnostní zahájení Ibériky 2013 se postará 13. srpna v Boskovicích brilantní flamenkový kytarista nejmladší generace Carlos Piñana ve společnosti tanečníka Davida Péreze a perkusisty Michala Cáby,“ přiblížil programovou nabídku dramaturg festivalu Petr Vít. 

Piñana i Pérez budou navíc lektory vícedenních workshopů. „Dílny jsou součástí festivalu už od počátku a těší se velkému zájmu frekventantů,“ potvrdila hlavní koordinátorka dílen Martina Himerová. „Dlouhodobě nejpopulárnější jsou taneční workshopy pod vedením zahraničních i tuzemských lektorů. Přítomnost významného sevillského flamenkového tanečníka a pedagoga Davida Péreze je nesporným lákadlem pro flamenkové taneční nadšence, ovšem ani milovníci flamenkové kytary, perkusí nebo salsy a argentinského tanga letos v Boskovicích nepřijdou zkrátka,“ dodala Himerová.

Program festivalu najdete zde.

Výjimečný kytarista Gerardo Núñez a jedna z nejznámějších tanečnic současného Španělska Carmen Cortés uhranuli flamenkové fanoušky už při prvním vystoupení v Česku, na Ibérice 2006. „Tentokrát k nám Gerardo zavítá posílen o rytmický tandem, ve kterém mu budou virtuózními sekundanty kontrabasista Pablo Martín a perkusionista El Cepillo,“ upřesnil dramaturg Vít. Flamenkový pár Carmen Cortés - Gerardo Núñez vystoupí na závěrečném galakoncertu v Boskovicích. 

Festival nabízí i bohatý doprovodný program, který okoření dění projekcemi španělské a iberoamerické kinematografie, výstavou španělské výtvarnice Carmen Cólogan, ochutnávkami španělských vín a delikates nebo večerními fiestami. Milovníky módy čeká flamenkový bazar v Zámeckém skleníku v Boskovicích, zájemce o zdokonalení se ve španělštině zase intenzivní kurz španělštiny pod vedením rodilých mluvčích.