V Ořechově-Ronově se hasičky svlékly, aby vydělaly na nové hadice

Ořechov-Ronov - Pro profesionály jsou nepostradatelnou pomocí, přesto pracují zadarmo - řeč je o dobrovolných hasičích. Do akce vyráží se zastaralým vybavením a jejich hasičská auta už mnohdy zažila lepší časy. Dobrovolníci proto hledají způsob, jak si na lepší vybavení vydělat - hasičky v Ořechově-Ronově na Vysočině dokonce nafotily lechtivý kalendář. Problémy s nedostatkem peněz mají i profesionálové.

Kvůli novým hadicím se osmičlenné družstvo hasiček z Ořechova-Ronova rozhodlo nafotit odvážný kalendář. „Staré hadice už byly v tak špatném stavu, že s nimi nešlo jet ani na cvičení, ani na zásah,“ popsala dobrovolná hasička Petra Říhová.

Prodejem kalendáře chtěly sehnat alespoň část sumy a zbytek doplatit ze svého. Zájem o koupi kalendáře ale předčil jejich očekávání, během několika týdnů se prodalo všech 500 kalendářů. Jeden stál 250 korun. „Šly jsme do toho s tím, že to zkusíme, ale nepočítaly, že o to bude až tak velký zájem. Účel to určitě splnilo, protože na nové hadice jsme si vydělaly a dokonce nám ještě něco zbylo,“ řekla hasička Veronika Bednářová.

Další peníze si už takto ořechovské dívky vydělávat nechtějí. Přesto na kalendář jen tak nezapomenou - heslo Nahatice vydělaly na hadice, si totiž nechaly natisknout přímo na nově pořízenou výzbroj.

  • Kalendář nafotilo všech osm členek družstva zdroj: SDH Ořechov-Ronov
  • Kalendářem si hasičky vydělaly na nové hadice zdroj: SDH Ořechov-Ronov

Podobný krok hasiček není nijak výjimečný. Kalendář už v roce 2011 nafotily hasičky z Velké Lečice na Příbramsku, pro rok 2014 se ke stejnému kroky odhodlaly také ženy z Kopytova u Bohumína. Výtěžek z prodeje také chtějí použít na nákup požární techniky pro mladé hasiče.

Více peněz by se hodilo snad všem dobrovolným hasičům. Například ti z Brna-Slatiny vyráží na výjezdy s vozem s rokem výroby 1980. „Auto jsme získali od zaniklého sboru dobrovolných hasičů v Medlánkách. Pět let u nich leželo jen tak, takže jsme ho museli nechat celé opravit. Zatím slouží, ale už je přece jenom staré. Když v tom někoho vozíme, tak to není úplně bezpečné,“ popsal hasič Jiří Štreit.

Dobrovolný hasič Jiří Štreit o stavu techniky (zdroj: ČT24)

Ani to ale slatinské dobrovolníky od práce neodradí - vloni zasahovali u 86 výjezdů, většinou šlo o požáry. „Na každý den máme rozdělené služby na ráno, odpoledne a večer, sloužíme i přes víkendy. Musíme být připraveni vyrazit do deseti minut, proto tady na stanici někteří kluci, kteří jsou přespolní, během služeb i přespávají,“ popsal práci, kterou všichni dělají zadarmo ve svém volném čase, velitel jednotky Jaroslav Dobrý. Za svoji práci už se dočkali odměny - získali novou tatrovku.

Zástupce velitele Jaroslav Dobrý o práci dobrovolných hasičů (zdroj: ČT24)

Právě kvůli časové náročnosti ale na jižní Moravě zaniká stále více sdružení dobrovolných hasičů. Za poslední rok v kraji zaniklo 14 jednotek. Například v Žerůtkách na Znojemsku ukončili místní dobrovolníci činnost letos na jaře, brněnské Přízřenice přišly o jednotku už vloni. „Aktivních hasičů nás bylo poslední dobou devět. Jenže každý z nás má svoji práci - já mám v nájmu restauraci, další je zaměstnanec dopravního podniku - a je těžké se sejít,“ popsal bývalý velitel jednotky František Nováček.

V Loukově na Zlínsku se sice hasiči sejdou, k zásahům se ale stejně často nedostanou. Nemají totiž vlastní cisternu. „Pokud by byl v obci požár, tak bez cisterny nejsme schopní udělat zásah v takové rychlosti a kvalitě, v jaké by to bylo potřeba,“ řekl velitel SDH Loukov Martin Rosecký.

Paradox: zázemí profesionálů na jižní Moravě bývá horší než dobrovolníků

O moc lépe na tom nejsou ani jihomoravští profesionální hasiči. Když na začátku srpna navštívil stanici brněnských hasičů v Lidické ulici ministr vnitra v demisi Martin Pecina, zhrozil se. Podle něj jsou budovy v mnohem horším stavu než v jiných krajích, které navštívil.

„Pokud se podíváme do prostoru garáží a na dobovou fotografii, tak zjistíme, že se v podstatě nic zásadního nezměnilo. Právě zázemí je vůbec nejhorší, dobrovolní hasiči jsou na tom mnohdy lépe,“ popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška budovy v Lidické ulici. Rekonstrukce této budovy už ale začala.

  • Místo páry je potřeba přejít na vytápění teplovodním potrubím zdroj: ČT Brno
  • Potřeba rekonstrukce je znát i na vnější fasádě zdroj: ČT Brno

Techniku mají naštěstí profesionální hasiči modernější. I díky evropským dotací, které je na nákup možné získat. Přesto se i v jejich skladech najdou historické kousky - třeba tatrovka z roku 1982. „Z vlastní zkušenosti můžu říct, že toto vozidlo má svoje mouchy, musí často na opravy, tah motoru už není takový, jaký by měl být vzhledem k tomu, že veze 6 000 litrů vody. Když jede do kopce, je poznat ztráta výkonu. Stává se, že jede krokem nebo rychlostí cyklisty,“ popsal auto Mikoška.

Hasiči ho ale stále používají, především při požárech lesů, protože nemají dostatek modernějších velkokapacitních cisteren. Už od září by měli mít profesionální hasiči více peněz. V platnost vejde novela zákona o pojišťovnictví, podle které by měli dostat peníze třeba za úklid vozovky po dopravní nehodě.

Situace dobrovolných hasičů tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)
Vydáno pod