Mimořádné čištění silnic zbaví dvacet měst kraje stovek tun prachu

Opava - Krajská správa silnic provádí asi ve dvaceti městech Moravskoslezského kraje mimořádné čištění silnic od prachu. Čety cestářů tam vyrážejí do ulic mnohem častěji než v minulých letech. Krajský úřad letos zaplatil dvakrát více výjezdů než loni. Bude to stát osm milionů. Čisticí vozy by měly nasbírat více než patnáct set tun prachu.

Parta pěti cestářů z Opavy se třemi speciálními auty každý den vyčistí zhruba čtyři kilometry ulic. „Nejprve nastoupí kluci s křovinořezem a s metlou, za nimi jede samosběr, který nečistoty včetně prachu sbírá,“ vysvětloval vedoucí opavského střediska Správy silnic Moravskoslezského kraje. Nakonec vozovku umyje kropicí vůz. Jedna četa silničářů vyčistí za dva týdny až čtyřicet kilometrů hlavních opavských ulic.

Podle zákona musí správci komunikací čistit silnice dvakrát do roka - na jaře a na podzim. V některých městech kraje vyjely čisticí vozy už počtvrté. „Asi za měsíc vyčistíme až čtyři sta kilometrů silnic. Letos jsme začali v dubnu a skončíme v polovině října,“ uvedla mluvčí správce krajských silnic Šárka Vlčková.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Čištění silnic by mohlo trochu pomoci ke zlepšení ovzduší, což je velký problém kraje. „Doprava je jedním z významných zdrojů emisí prachu, který pochází z otěru pneumatik, brzdových destiček a z výfuků,“ potvrdil vedoucí ochrany ovzduší krajského úřadu Marek Bruštík.

Za mimořádné čištění ulic zaplatí kraj osm milionů korun. Čisticí vozy vyjíždějí do měst v oblasti Ostravské pánve. Právě na tomto území jsou pravidelně překračovány povolené limity polétavého prachu, které škodí lidskému zdraví.

Přesné množství prachu sesbíraného z ulic budou mít silničáři k dispozici zhruba za měsíc. Kraj poté rozhodne, jestli i v příštím roce mimořádné výjezdy zaplatí znovu.