V Bernarticích nad Odrou provozují poštu na obci

Bernartice nad Odrou – První poštu v Moravskoslezském kraji, kterou provozuje obec, otevřeli v Bernarticích nad Odrou na Novojičínsku. Zastupitelé chtěli totiž předejít hrozbě úplného zrušení pobočky. V jiných obcích v kraji ale převod poštovních služeb odmítli. Pokud ovšem vláda schválí návrh nařízení o minimálním počtu pošt, mohl by jejich počet v zemi klesnout až o třetinu.

V Bernarticích nad Odrou na Novojičínsku provozuje poštovní služby obec. Pošta takto provozovaná vypadá běžně – úřednice za stolem přebírá dopisy nebo vydává balíky. Ve stejné kanceláři ale lidé zaplatí také poplatky za odpady nebo podávají úřední listiny. „Je tu zajištěna listovní, balíková i peněžní služba. Pokud jde o otevírací hodiny, myslíme si, že budou pro občany mnohem lepší, protože máme otevřeno déle,“ uvádí pracovnice poštovní přepážky Věra Košťálová.

Bernartice zaplatily rekonstrukci místnosti a část nábytku. Pošta na provoz přispívá, obec doplácí jen několik tisíc měsíčně. Podle starostky to ale za ty peníze stojí. „Nakonec rozhodlo, že pracovnice byla delší dobu nemocná a pošta byla dočasně uzavřena. Opravdu jsme pocítili na vlastní kůži, že poštu potřebujeme,“ vysvětluje starostka Bernartic nad Odrou Dana Klosová (NK).

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Bernartice nad Odrou jsou jedinou obcí v Moravskoslezském kraji, které na nabídku provozovat vlastní poštu letos kývla. Dalších 24 starostů zájem neprojevilo. Například v nedaleké Trnávce se obec s Českou poštou nedohodla. Kromě zvýšených nákladů se zastupitelům nelíbilo, že by majitelé poštovních účtů museli jezdit jinam. „Hlavním důvodem bylo, že jsme z nabídky nevyčetli, že by byly všechny bankovní služby v takovém rozsahu, jaký v současné době nabízí Česká pošta,“ tvrdí starostka Trnávky Božena Londinová (SNK).

Česká pošta letos oslovila s nabídkou provozování pobočky přes 220 starostů či místních podnikatelů. Uspěla pouze v 8 případech. Český telekomunikační úřad přitom minulý týden navrhl vládě, že by se pošta mohla v budoucnu zbavit více než tisíce nejmenších poboček. Obce se ale svých pošt vzdát nechtějí a budou o ně dále bojovat. V Trnávce třeba tím, že sníží nájem v obecní budově možná až na symbolickou korunu.

Vydáno pod