Mizející ornamenty Podluží připomenou omalovánky

Lanžhot - Kouzelná světnice s ručně malovanou postelí i zdobenou keramikou, takový je pohled do pokoje malérečky Marie Švirgové, která už šedesát let maluje lidové ornamenty z Podluží. Motivy květin a plodů lemují vchody rodinných domů, vinných sklípků nebo kapliček na Břeclavsku. Aby lidové umění úplně nezaniklo, vychází na konci listopadu i omalovánky, které mizející tradice Podluží znovu oživí.

„Bude to dobrá příručka pro každého, kdo se to chce naučit,“ uvedla spoluautorka omalovánek Dagmar Benešová. Při svém pátrání po původu tamních ornamentů zjistila, že neexistuje žádná kniha, podle které by bylo možné ornamenty rozpoznat, nebo se naučit jejich správné názvy. Rozhodla se proto mizející tradici zdobení obnovit díky omalovánkám.

„Ty starší malérečky už zemřely,“ vzpomenula 77letá malérečka Marie Švirgová, která ornamenty maluje na keramiku i pentle. Na většinu obrázků existují speciální šablony, zkušené malérečky ale dokáží zdobit jen podle oka.

Omalovánky pomůžou nejen dětem, ale i zájemcům o lidové umění správně pojmenovat jednotlivé motivy a naučit se je plynule vykroužit. Z papíru tak najednou vystoupí čtyřlístek, hrášek, jablíčko nebo tulipán.

„Začínala jsem, když mi bylo 11 let. Začalo mě to zajímat, i ve škole pod lavicí jsem pořád malovala. Opravdu mě to chytilo,“ popsala začátek tradičního řemesla malérečka. „Sama jsem si malovala mašle, ženským jsem zase malovala šátky. Až později jsem se dala na keramiku,“ vysvětlila Švirgová.

Omalovánky s ornamenty z Podluží se objeví v břeclavské knihovně, papírnictví i turistickém informačním centru koncem listopadu. Autoři je ale chtějí do budoucna nabízet i do jihomoravských škol, aby díky hodinám výtvarné výchovy schopnost rozlišit „jablůčko“ od „krucánku“ nezanikla.

Vydáno pod