Nejlepší stoličku vybrali na soutěži truhlářských učňů

Znojmo – Vítěze mezinárodní soutěže truhlářů dnes vyhlásili ve Znojmě. Už včera učni z Česka a Rakouska vyráběli v časovém limitu stoličku, dnes porota vybrala tu nejlepší z nich. Všechny výrobky organizátoři věnovali znojemské oblastní charitě. Soutěží také chtěli propagovat dnes velmi žádané řemeslo, o které ale studenti přestávají mít zájem.

Několik kusů dřeva, nářadí, plánek a čtyři a půl hodiny času. S tímto vybavením začalo včera soutěžit 14 truhlářských učňů z jižní Moravy a Dolního Rakouska. U konce časového limitu měli ti zručnější už hotovo, někteří ale ještě museli dodělat detaily. „Rozdíly mezi stoličkami nejsou velké, všechny jsou kvalitní. Čeští učni jsou ale šikovnější,“ řekl učitel odborného výcviku Antonín Král ze Znojma.

Právě český student, devatenáctiletý Pavel Heizler ze Slavkova u Brna soutěž vyhrál. „Máme to v rodině, i otec je truhlář. Práce se dřevem mě baví, rád vidím její výsledky. Pracuji i doma, sám jsem si třeba dělal pokoj,“ prozradil Heizler. Se dřevem dělá už od mala. Letos už získá výuční list a o své budoucnosti má jasno. „Chtěl bych mít vlastní firmu, malou dílnu,“ dodal.

Počty truhlářských učňů každoročně klesají

Takových učňů by si učitelé na české i rakouské straně přáli víc. „Dřív měli žáci o truhlářství větší zájem. Všechna řemesla by se měla podporovat,“ řekl Antonín Král. Propagaci řemesel pomáhá i samotná soutěž. „Je to zajímavý nápad, učni z Česka i Rakouska poznají, jak se pracuje jinde a porovnají co umí,“ uvedl Franz Kalousek ze školy v Mödlingu. Přiznal také, že u nich mají na rozdíl od nás více dívek.

Právě z Mödlingu byla jediná soutěžící studentka. „Už ve škole jsem měla ráda dílny, ta práce mě baví. Na soutěži jsem chtěla ukázat, co umí holky,“ řekla studentka Nina Scherer.

Klára Filipová o soutěži truhlářů (zdroj: ČT24)

Po truhlářích je poptávka, uplatnění najdou snadno

Soutěže se zúčastnily celkem čtyři české školy ze Znojma, Hodonína, Moravského Krumlova a Slavkova a také tři rakouské školy z Vídně, Mödlingu a Pöchlarnu. Organizátoři chtěli, aby se na soutěži mohli potkat studenti i učitelé z obou zemí. „Seznámí se a poznají, jak v které zemi funguje učňovské školství nebo odbory. Mohou pozorovat své kolegy při práci,“ uvedla organizátorka soutěže Klára Filipová. Učni si všimli, že v obou zemích se třeba používají odlišné nástroje a že každý postupuje jinak.

Podle Filipové je v Rakousku i u nás po truhlářích velká poptávka, není jich ale dost. „Snažíme se, aby se tradiční řemesla znovu dostala do povědomí a aby se je žáci šli vyučit. Ti ze Znojemska nebo Břeclavska mohou pak snadno najít uplatnění právě v Rakousku, kam to mají jen deset kilometrů,“ řekla Filipová. Díky kolektivním smlouvám na mzdy tam mají garantovanou výši platu. „Neklesá pod 1000 euro hrubého,“ dodala.