Berdych může s Nadalem i prohrát, záleží na Ferrerovi s Wawrinkou

Londýn - Jakákoli výhra a případně i porážka v zápase se Španělem Rafaelem Nadalem posune tenistu Tomáše Berdycha do semifinále Turnaje mistrů. Český hráč se se světovou jedničkou utká v Londýně od 21:00 SEČ. Hodně napoví už odpolední zápas Davida Ferrera se Stanislasem Wawrinkou. Pokud Španěl vyhraje, Berdych se už jako jistý postupující popere s Nadalem o první místo ve skupině. Náš web nabídne ze zápasu Berdych-Nadal textovou on-line reportáž.

„Spolehnu se na vlastní výkon a půjdu do toho,“ vyhlásil Berdych po výhře nad Ferrerem, která ho udržela ve hře o semifinále. To si z předešlých tří účastí mezi elitní osmičkou zahrál zatím jen jednou v roce 2011.

„Nemůžu mít těžšího soupeře,“ řekl Berdych o utkání s Nadalem, který letos vyhrál deset turnajů a potřetí v kariéře ukončí rok na prvním místě světa. „Ale všichni jsme jenom lidi,“ usmál se Berdych, který Nadalovi podlehl patnáctkrát po sobě.

Tomáš Krupa:

„Mám rád realitu. Vím, co umí Rafa a co umí Tom. Když se to potká a Tom bude mít výborný den, tak šance určitě je. Zvlášť v hale. Kde jinde, že? Ježíšmarjá, je to Španěl, a přece není možný, aby pořád vyhrával.“

Berdych se nezaobíral variantami, jak postoupit do semifinále. „Tenis už se do pátku líp nenaučím. Lehce potrénuju a tím to hasne. Spolehnu se na vlastní síly a půjdu do toho,“ zopakoval svěřenec trenéra Tomáše Krupy. Nečeká od Nadala, že by zápas bral volněji, protože už má účast v semifinále jistou. „Rafa je bojovník a nečekám od něj žádný dárek. Každý zápas s ním je jako finále,“ řekl.

Osmadvacetiletý Berdych porazil Nadala jen třikrát z 19 zápasů a prohrál s ním posledních patnáct duelů. Letos spolu hráli čtyřikrát a Berdych nevyhrál ani set, naposledy vzdal za stavu 2:4 v prvním setu v semifinále v Pekingu. Naposledy Berdych Nadala porazil na tvrdém povrchu v hale ve čtvrtfinále v Madridu v říjnu roku 2006. Tehdy český hráč zvítězil 6:3 a 7:6.

O postup do semifinále budou od 13:00 bojovat i Radek Štěpánek s Indem Leandrem Paesem. Postaví se jim Španělé Granollers a López. Také toto utkání sledujeme v textové on-line reportáži.