Folklorní soubor Javorníček čerpá z tradic Valašska už 55 let

Brno - Dětský folklórní soubor Javorníček přináší do Brna tradice valašského folklóru od roku 1958. Své pětapadesáté narozeniny oslaví v sobotu vyprodaným představením v Mahenově divadle v Brně. Za celou dobu existence folklorního souboru jím prošly už tisíce dětí a stovky lektorů.

„Bereme to jako tradici. Tatínek s maminkou tancovali, já sám jsem tu strávil celý svůj život až do sedmadvaceti let a teď sem vodím syna. Je tu výborný kolektiv,“ popsal příjemnou atmosféru brněnského souboru Rostislav Durďárk. Jeden z největších folklorních souborů nabízí volnočasové aktivity nejen dětem z centra města, ale i mimobrněnským.

„Nejenom já, ale spousta dalších, jsme v souboru našli i své lásky, které se časem změnily v naše manželky nebo manžele,“ popsal osudová setkání v souboru jeho umělecký šéf a známý chirurg Ladislav Plánka. V současnosti Javorníček navštěvují asi dvě stovky tanečníků od nejmenších dětí až po téměř dospělé. Na nezájem si vedoucí nemohou rozhodně stěžovat. Letos už folklorní soubor Javorníček žádné další zájemce nepřijímá.

Hovoří Marie Čápová, která s manželem soubor založila (zdroj: ČT24)

„Dnes máme tři muziky, která každá čítá kolem sedmi až deseti členů, takže jsme takové velké umělecké těleso,“ uvedl manažer souboru Javorníček Antonín Malec. Folklorní těleso čerpá z tradic valašského lidového umění. Vystoupení brněnského souboru už viděli nadšenci ve Spojených státech nebo Japonsku. „Dodnes jezdí jedna nebo dvě kategorie do ciziny a vždy měly úspěch,“ upozornila Marie Čápová, která spolu s manželem soubor před pětapadesáti lety zakládala.

Celou reportáž o výročí Javorníčku uvedeme v pořadu Týden v regionech v sobotu 16. listopadu od 12. hodin na ČT1.