Narůstá počet nemocných s černým kašlem i pneumokokovými infekcemi

Ostrava – Černý kašel je onemocnění, na které se téměř pozapomnělo. Lékaři se s ním nyní potkávají stále častěji. Hygienici už zaznamenali o dvě stě případů více než za celý loňský rok. Roste i počet nemocí, které způsobuje pneumokoková infekce. Proti oběma přitom existují účinné očkovací látky. Zdravotní pojišťovny je nehradí v plné výši, na většinu z nich ovšem přispívají.

Celé tři týdny bojoval Vojtěch Farago v nemocnici s pneumokokovou infekcí. Začala bolestí zubů a hlavy, poté se přidaly vysoké teploty a nezabírala ani antibiotika. „Strašně mě bolela páteř. Až tak, že jsem se nemohl pořádně narovnat. Nevěděl jsem, jestli mě bolí víc hlava nebo páteř,“ uvádí pan Farago. „Pneumokok způsobuje závažné onemocnění plic a záněty mozkových blan. V loňském roce bylo těch nejzávažnějších onemocnění kolem čtyř set,“ informuje lékařka Lenka Petroušová z Infekční kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

Moravskoslezští hygienici mají letos informace o 29 podobně nemocných jako pan Farago. Loni to za celý rok bylo 25 pacientů. Hygienici také stále častěji vyslovují diagnózu pertussis, lidově černý kašel. Jde o nemoc, na kterou se pozapomnělo. Nárůst je ale v posledních týdnech alarmující. „Počet hlášených případů přesáhl devět set případů. Oproti loňskému roku je to nárůst 26 procent,“ uvádí Irena Martinková z Krajské hygienické stanice v Ostravě. „Nebezpečný je hlavně pro malé děti a kojence, protože u nich vznikají dlouhé pauzy mezi tím, než se nadechnou, a v důsledku nedostatečného okysličení jim hrozí poškození mozku,“ dodává lékařka Lenka Petroušová.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Zdrojem nákazy jsou většinou nejbližší příbuzní, rodiče nebo prarodiče, které kašel trápí dlouhodobě, a proto mu nevěnují pozornost. Jedinou prevencí proti černému kašlu a pnemokoku je očkování, i když je zdravotní pojišťovny nehradí automaticky. Většina z nich na ně přispívá v rámci svým preventivních balíčků.