Kapela Kryštof získala zlatého Slavíka v kategorii Hudební skupina

Praha – V pražské Státní opeře se dnes vyhlašovaly výsledky ankety Český slavík. Zlatým slavíkem se stal po roční přestávce opět Karel Gott, který se stal zároveň absolutním slavíkem s největším počtem hlasů. Již posedmé získala zlatého slavíka Lucie Bílá. Nejúspěšnější hudební skupinou se stala kapela Kryštof, která sesadila Kabáty.

ZPĚVÁK:

Zlatým slavíkem se stal, s náskokem pouhých 47 hlasů, Karel Gott. Na předávání slavíků se nemohl dostavit, v předtočené zdravici diváky pozdravil a vzkázal: „Přátelé, chybíte mi a doufám, že já chybím vám.“ Druhé místo získal Tomáš Klus, který loni přetrhl sérii Karla Gotta a obsadil první místo. Bronzového slavíka získal Richard Krajčo.

Zlatého slavíka za manžela přebrala jeho žena. Měla tři obálky se třemi proslovy, které Gott napsal pro případné třetí, druhé i první místo. Napoprvé přečetla obálku špatnou, nevýherní. Tu pro první místo přečetla až na druhý pokus – Karel Gott byl vtipný, i když nebyl na pódiu. Gott se stal zároveň i slavíkem absolutním. Dostal více hlasů než Lucie Bílá, která v této kategorii většinou vyhrávala. 

ZPĚVAČKA:

Kategorii zpěvaček zcela podle očekávání opět vyhrála Lucie Bílá. Stříbrnou zpěvačkou se stala Lucie Vondráčková. Cenu předával Petr Čtvrtníček, který všem ukázal nejen holá záda, ale i zadek – v obleku měl obří díru. Bronzového slavíka převzala šarmantní Aneta Langerová. 

HUDEBNÍ SKUPINA:

Při udílení slavíků v kategorii hudební skupina nastalo první velké překvapení večera. Kapela Kabát se posedmé za sebou skupinou roku nestala, skončila jako druhá. Vítězem se stala Kapela Kryštof Richarda Krajča. Ta má za sebou fenomenální rok. Bronzovým slavíkem se stal tradiční host, skupina Chinaski. 

Výsledky ankety Český slavík

  • Absolutní slavík: Karel Gott
  • Zpěvák: Karel Gott
  • Zpěvačka: Lucie Bílá
  • Hudební skupina: Kryštof
  • Skokan roku: Kapela Abba Stars
  • Objev roku: Adam Mišík
  • Český slavík Mattoni Hvězda internetu: Rapper Machette
  • MTV videoklip roku: Cesta, Tomáš Klus
  • Nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls: Cesta, Tomáš Klus

V kategorii Slavíci bez hranic zahrnující nejpopulárnější slovenské interprety v Česku vyhrála kapela No Name, u nás snad více oblíbená než ve své rodné zemi. Dalšími nominovamými byli Elán a Miro Žbirka. 

Předávání cen moderoval Jan Kraus
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Nejhranější písní rádia Impuls se stala píseň „Cesta“ Tomáš Kluse a kapely Kryštof, která vyhrála i kategorii MTV videoklip roku. Hvězdou internetu se stal rapper Machette. Skokanem roku byla vyhlášena kapela Abba Stars. 

Body svým oblíbeným interpretům mohli zájemci pomocí SMS nebo na internetu zasílat do 17. listopadu. Do druhé poloviny dnešního večera mohli hlasovat ještě v kategorii Objev roku, kterou vyhrál Adam Mišík. Do kategorie se nominovali i vystupující pod jménem Lenny, a mladá písničkářka Kateřina Marie Tichá.

Loni způsobila největší rozruch kategorie zpěváků, v níž řadu 13 vítězství Karla Gotta za sebou narušil vítěz Tomáš Klus. V dalších kategoriích zvítězily opět Lucie Bílá a skupina Kabát, u obou šlo o šesté vítězství v řadě. Absolutním vítězem soutěže a držitelem titulu Zlatý slavík byla jako předloni Lucie Bílá. Od vzniku známé ankety loni uplynulo přesně 50 let, kvůli přestávce v 90. letech se však letos koná teprve 48. ročník.