Florbalisté mají v Ostravě novou halu

Ostrava – Město Ostrava přispělo čtyři miliony korun na výstavbu nové haly pro florbalisty. Většinu peněz získaných z výherních hracích automatů město investuje právě do sportu. Řada obcí teď ale naopak uvažuje spíše o regulaci hazardu.

Florbalisté FBC Ostrava mají svou vlastní halu. Čtyři miliony z celkových deseti na ni přispěly peníze získané z hazardu. „Každý sport v Ostravě i v celé republice potřebuje peníze, protože bez nich nemůže existovat. Nemůže být postavený pouze na penězích z marketingu,“ míní generální manažer FBC ČPP Software Ostrava Rolf Franke.

Sportovním organizacím dříve putovaly peníze přímo od provozovatelů výherních automatů a terminálů, od loňského roku se staly většinovým příjemcem obce, které mohou samy rozhodnout, jak s penězi naloží. Řada měst chce ale hazard ze svých ulic úplně vymýtit. Například v Bohumíně už mají vyhlášku, která jejich provoz zakazuje. „My sportovce a sport dotujeme bez ohledu na loterie mnohem větší částkou,“ uvádí starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Obce ještě stále dostávají podíl z loterií a kurzových sázek. Jde o částku kolem jedné a půl miliardy.  Tyto peníze se plošně rozpočítávají na všechny obce,“ informuje předseda Sdružení sportovních svazů České republiky Zdeněk Ertl.

Například v Ostravě přinesl loni hazard 280 milionů korun. Velkou část dostal právě sport. Jenže ani v Ostravě už herny nechtějí, respektive chtějí jejich počet výrazně omezit. „Mnohem lepší, než nějaký plošný zákaz, je regulace. Také jednotlivé městské obvody mají říct, jak si na svém území tu regulaci představují,“ uvádí náměstek primátora Martin Štěpánek. „Město by mělo určitě podporovat sport, protože pokud mladí nebudou sportovat, uchýlí se k nějakým drogám a hazardu a podobným věcem,“ myslí si Rolf Franke.

Peníze z hazardu rozdělují města i do oblasti kultury. Třeba v Krnově podpoří 200 tisíci korunami na opravu 30 let staré plastiky Olbrama Zoubka.