V Orlové dohlížejí domovníci-preventisté na pořádek a bezpečnost

Orlová – Domovníci-preventisté dohlížejí na pořádek a zvyšují bezpečnost v sociálně vyloučených lokalitách. Projekt Ministerstva vnitra se osvědčil ve Frýdku-Místku i v Orlové, kde funguje už půl roku. Právě do Orlové dnes přijeli i úředníci z ministerstva, aby zjistili, jak se projekt osvědčil.

Domovnice Zdenka Pechová chce dokázat, že i v problémové lokalitě se dá žít v čistotě a pořádku. A zatím se jí to daří. „Zavedl se tady sešit, do kterého si píšeme každý týden jedna rodina úklid. Ten úklid je pak provedený od vrchu až dolů. Jsem spokojená, protože nájemníci spolupracují,“ pochvaluje si paní Pechová. „V Orlové působí ještě další tři domovníci. Podle radnice se všichni osvědčili,“ dodává domovnice-preventistka.

„Domovník nastavuje určitou formu spolupráce mezi ostatními nájemníky. Všechny domy, ve kterých jsme zavedli funkci domovníka, vykazují výrazné změny,“ potvrzuje manažer prevence kriminality Městského úřadu Orlová David Pěntka.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Domovníci mají vést obyvatele vyloučených lokalit k dodržování jasně daných pravidel, vzájemnému respektu a ochotě něco změnit. Kromě pořádku má práce domovníka přispět i k většímu pocitu bezpečí. „Náš preventivní trojúhelník vypadá asi tak, že na jednom vrcholu je domovník-preventista, pak je tam asistent prevence kriminality, který působí v dané lokalitě, a celé to rámuje strážník,“ vysvětluje Tomáš Koníček z Odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra.

Do projektu se zapojilo pět obcí v České republice, v Moravskoslezském kraji kromě Orlové i Frýdek-Místek. „Výsledky jdou vidět. Jsme spokojeni, jak to v lokalitě vypadá, jak se to tam snaží sami udržovat,“ uvádí manažerka prevence kriminality Městské policie Frýdek-Místek Lenka Biolková. „Když jsou tady bezdomovci, tak je porosím, ať jdou pryč a nepijí tam alkohol. Před školami požádám kuřáky, ať tam nekouří. To se nám daří,“ tvrdí asistent prevence kriminality ve Frýdku-Místku Dušan Lacko.

Preventivní projekt dotuje samo ministerstvo. Každý domovník dostává měsíční odměnu 4 tisíce korun, radnice pak dostaly padesátitisícovou dotaci na jejich proškolení. V příštím roce chce ministerstvo do projektu zapojit dalších pět až šest obcí.

Vydáno pod