V Kohoutovicích se otevřela nová cirkusová hala

Brno – Multifunkční hala a především výcvikový prostor pro akrobaty a artisty se dnes otevírá v brněnských Kohoutovicích. Šest metrů vysoká stavba vyšla na deset milionů korun, děti i dospělí se v ní budou učit chodit po laně, žonglovat, naučí se také fakírskému umění, vzdušnému baletu a dalším kouskům.

Hala vznikla jako přístavba pracoviště Legato, které patří pod Středisko volného času v Lužánkách. „Pro Lužánky je to velký svátek, poprvé otvíráme něco úplně nového. Hala bude sloužit jako manéž cirkusu LeGrando, budeme sem moci sestěhovat všechno cirkusové vybavení. Je to účelné, kapacitní, krásné místo. Jsme rádi, že jsme se dočkali, halu jistě ocení i diváci,“ řekl ředitel Lužánek Milan Appel. Hala poskytne potřebný prostor všem technicky náročným disciplínám.

O nové hale mluví ředitel Lužánek Milan Appel (zdroj: ČT24)

„Kromě cirkusových věcí kolem LeGranda halu využijí i další kroužky, které se sem budou moct od příštího školního roku sestěhovat – třeba country tance, aerobik nebo zumba. Vše, co teď v Legatu máme, tu najde své zázemí,“ dodal Appel. Příští rok se v hale sejdou cirkusoví lektoři z celé Evropy, budou se tam totiž konat soustředění i workshopy.

Hala poslouží i sportu a společenským akcím

Hala ale bude sloužit i dalším sportovním nebo kulturním aktivitám. „Zázemí tu bude mít kromě cirkusu také malá kopaná, volejbal, gymnastky nebo divadlo. Budou se tu také moct setkávat občané městské části,“ řekl starosta Kohoutovic Petr Šafařík (ČSSD). Právě hala může oživit komunitní život v Kohoutovicích. Jejich radnice ani vedení Lužánek investice nelitují, v Legatu totiž bude mládež moct trávit svůj volný čas smysluplně. Středisko získalo větší kapacity, už se nebude tísnit jen v prostorách bývalé mateřské školy.

Lidé se v hale můžou naučit třeba vzdušné akrobacii. „Máme tu trapézy, šály, kruhy nebo strapsy. Je to fyzicky náročná disciplína, chce to odhodlání. Pokud má někdo základ z gymnastiky, jde to rychleji. Hlavně je zapotřebí síla v rukách, zádech a břichu,“ popsala instruktorka vzdušné gymnastiky Iveta Čechovská. Přihlásit se ale může kdokoli. V Legatu uvítají každého.