Diváci mohou v Brně vyplout na Ostrov pokladů

Brno - Dobrodružná podívaná pro celou rodinu vzniká v Národním divadle Brno na motivy románu Ostrov pokladů. Autor předlohy Robert Louis Stevenson u generací čtenářů vytvořil ustálenou představu piráta s jednou nohou a papouškem na rameni. Barvitou atmosféru příběhu plného napětí a zvratů chtějí divadelníci přenést také na jeviště.

Hrdinou Ostrova pokladů je třináctiletý chlapec Jim, který se náhodou stane majitelem mapy s vyznačeným místem uložení pokladu. Jimův ochránce doktor Livesey a baron Trelawney se rozhodnou podniknout výpravu za bohatstvím. Jako plavčíka si vyberou právě bystrého Jima. Na škuner se však dostanou krvežízniví piráti vedení lstivým Johnem Silverem, kteří také touží po mapě. 

Inscenace Ostrov pokladů má premiéru 13. prosince v Národním divadle Brno.

Návrh scény a kostýmů je dílem Jaroslava Milfajta. „Velká scéna umožní rozehrát mnoho různých proměn a všechno ostatní, co si tento dobrodružný příběh žádá,“ uvedla režisérka Zoja Mikotová. Na jevišti se před zraky diváků objeví přístav, stará půda, paluba škuneru a samozřejmě také tropický ostrov. Představení obohacují písně a scénická hudba Zdeňka Kluky. 

NO COMMENT: Inscenace Ostrov pokladů (zdroj: ČT24)

Inscenace je určena hlavně dětem školního věku, ale samozřejmě i dospělým. „Naším cílem bylo rodinné představení, které má v Mahenově činohře tradici. Měl by to být iniciační moment pro mladého diváka, kterého chceme naučit chodit do divadla,“ uvedl prozatímní šéf činohry Petr Halberstadt. 

Jima Hawkinse si zahraje Jakub Šafránek, v rolích doktora a barona se představí Vladimír Krátký a Bedřich Výtisk. Úlohu piráta Silvera dostal Petr Bláha. Na scéně nebude chybět ani upovídaný papoušek. Premiéra je v pátek, do konce roku následují ještě čtyři reprízy.