V Žerůtkách na Znojemsku zemřeli při výbuchu v rodinném domě dva lidé

Žerůtky (Znojemsko) - Dva lidé zemřeli při výbuchu v garáži rodinného domku v Žerůtkách na Znojemsku. Oběťmi jsou šestačtyřicetiletá žena a sedmadvacetiletý muž, který pracoval u policie. Podle dostupných informací jde o matku se synem, kteří v domku bydleli. Příčina exploze zatím není s jistotou určená, řekla jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová. V obci se hovoří o vojenském granátu či jiné munici.

Výbuch domkem otřásl přibližně ve 14:15. Zdravotníci na místě našli muže, který utrpěl mnohočetná zranění neslučitelná se životem. Ženu se ještě lékaři pokoušeli resuscitovat. Bohužel tyto oživovací pokusy nebyly úspěšné, informovala záchranná služba na svém webu.

Na místo vedle policistů a záchranářů dorazili také hasiči. Exploze nevyvolala následný požár, hasiči proto nemuseli zasahovat.

Policie na místo povolala pyrotechnika, aby zjistil, zda nehrozí další nebezpečí, například kvůli jiné nevybuchlé munici. Teprve poté mohou domek prohledat vyšetřovatelé. „Policie místo výbuchu ze všech stran uzavřela,“ řekl starosta Zdeněk Rechtik (nez.), podle kterého Žerůtky podobnou tragickou událost nepamatují.

Sousední dům prý podle místních při výbuchu „téměř nadskočil“. Obyvatele nemovitostí v nejbližším okolí policisté vyzvali, aby na nějaký čas své domovy opustili - přinejmenším do té doby, než pyrotechnik prověří místo výbuchu, uvedl Rechtik.

Vyšetřování převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů

Vyšetřování případu převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), protože mrtvý muž byl policistou. „Příslušníci GIBS jsou na místě, situace je nepřehledná,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová. „Vzhledem k závažnosti události nebudeme poskytovat další informace,“ dodala.

Zprávy ve 23 (zdroj: ČT24)