Přerovský historický park Michalov čeká obnova zeleně

Přerov – Historický park Michalov v Přerově by měl být obnoven. Plán vedení města počítá s kácením přestárlých stromů a novou výsadbou. Radnice si již podala žádost o dotaci.

Rozsáhlou rekonstrukci park naposledy podstoupil před více než deseti lety. Náklady tehdy přesáhly 30 milionů korun. Náklady na revitalizaci parku se podle mluvčího radnice Bohuslava Přidala odhadují na 1,5 milionu korun.

Přestárlé stromy budou vykáceny a v parku by mělo být vysazeno 45 nových dřevin. „Park Michalov, který je kulturní památkou, chceme stále rozvíjet a udržovat. Zadali jsme i projekt na revitalizaci tamních mostků," uvedl primátor Michal Zácha (ODS).

Obnova parku Michalov
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK

Město chce podle něj kromě Michalova obnovit i zámecký park u domova důchodců v Pavlovicích. Vykácení a výsadba nové zeleně by tam měly přijít na 3,5 milionu korun. Podle Záchy už na některé stromy v havarijním stavu upozornil dendrolog.

Do rozsáhlé rekonstrukce parku Michalov se město naposled pustilo v roce 2000 a obnovu ukončilo po čtyřech letech. Důvodem bylo to, že po desetiletích nezájmu byla odpočinková zóna města značně zdevastovaná. Úpravy se tehdy kromě zeleně dočkal altán, chodníky i mobiliář. Lidem na procházkách slouží od té doby i nová restaurace.

Obnova parku Michalov
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK

Park byl založen z iniciativy okrašlovacího spolku v roce 1904. Vznikl během přeměny bývalého lesa, podle plánů významného zahradního architekta Františka Thomayera. Od roku 1992 je park nemovitou kulturní památkou, od roku 1994 registrovaným významným krajinným prvkem.