ŽIVĚ: Severské derby o zlato, Češky skončily bez medaile

Ostrava - České florbalistky prohrály na mistrovství světa v Ostravě v utkání o bronz se Švýcarskem 3:4 v prodloužení. Švýcarky českému týmu oplatily dva roky starou porážku ze šampionátu v St. Gallenu a domácí výběr tak znovu zůstal na mistrovství bez medaile. Před rekordní návštěvou historie světových šampionátů žen 5 021 diváků rozhodla v čase 67:19 Silvana Nötzliová. Tým kouče Saschi Brendlera od St. Gallenu porazil Češky už podeváté za sebou. Přímý přenos finálového utkání Švédsko - Finsko sledujte na ČT sport a našem webu.

V úvodní části se hrálo dlouho bez velkých šancí a pokusy z dálky obě brankářky Christianová i Schmidová kryly. Největší potíže před českou brankou nadělal pokus Rüttimannové, pak nebezpečně vystřelila Nötzliová. Na druhé straně minula z dobré pozice Urbánková, pak u pravé tyče neuspěla Žůrková, která ještě vzápětí připravila největší možnost pro Paulovičovou. Té ale chyběla přesnější koncovka.

Úvod druhé části patřil Švýcarkám, Christianové pomohla tyč po střele Bärtschiové a český tým měl štěstí i po pokusu Frickové. Vyloučení Žůrkové už soupeřky proměnily ve vedení, když po střele Rüttimanové dorazila míček do odkryté branky Bärtschiová. Český tým svou početní výhodu při trestu Rüttimannové nevyužil a ve 32. minutě Švýcarky zvýšily. Brankářka Schmidová výhozem našla Stellaovou, která se prosadila v souboji s Čapkovou a z otočky zamířila přesně k levé tyči. Domácí výběr pak odolal v dalším oslabení a snížit mohla Jarolímová.

Po 44 vteřinách třetí třetiny ale při trestu Nötzliové po přihrávce Bočanové snížila do odkryté branky Dominika Šteglová a ve 44. minutě vyrovnala Halfarová. Další šance měly Paulovičová a Krupnová, ale do vedení šly po tečované střele Kernové znovu Švýcarky. V 50. minutě bylo opět vyrovnáno, osamocená Krupnová prostřelila Schmidovou mezi nohy. Drama pokračovalo, v 57. minutě Dominika Šteglová při signalizovaném vyloučení trefila pravou tyč.

V oslabení ale zahrozily Nötzliová ze standardní situace a Ulberová. Na druhé straně netrefila skákající balonek do prázdné branky Bočanová. V nastavení nejdříve domácím hráčkám pomohla po dorážce Putziové tyč, ale Nötzliová po trestném úderu sebrala českému týmu naději na druhou medaili v historii.

Česko - Švýcarsko 3:4 v prodloužení (0:0, 0:2, 3:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 41. D. Šteglová (A. Bočanová), 44. Halfarová (Krupnová), 50. Krupnová (Urbánková) - 25. Bärtschiová (Rüttimann), 32. Stellaová (Schmidová), 48. Kernová, 68. Nötzliová (Martiová). Rozhodčí: Anderssonová, Jensenová (obě Švéd.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 5021.

Sestava Česka: Christianová - Krupnová, Jílková, Černá, Čapková, Halfarová, Niemcová - Jarolímová, Urbánková, D. Šteglová - Hašová, H. Sládečková, Hyršlová - Žůrková, Paulovičová, Vojáčková - od 41. navíc A. Bočanová. Trenéři: Šatalíková, M. Šteglová a Jedlička.

V sobotním semifinále české hráčky podlehly 2:9 favorizovaným Švédkám, které budou útočit na čtvrtý titul za sebou v repríze předloňského finále proti Finsku. Přímý přenos finále sledujte od 15:20 na ČT sport a našem webu.

Vydáno pod