Nový Jičín má novou zvonkohru. Je to dárek k 700 narozeninám

Nový Jičín - Vedení Nového Jičína nechalo vyrobit k letošním sedmistým narozeninám města zvonkohru na věž radnice. Sestava sedmnácti bronzových zvonů bude od dnešního večera každé tři hodiny vyhrávat vybrané melodie, třeba písničku Generál Laudon nebo Až do Jičína vede úzká pěšina. Zvonkohru si vybrali v anketě a internetovém hlasování i samotní obyvatelé města. Výrobu zvonků výraznou měrou financoval sponzor, celkové náklady přesáhly šest set tisíc korun.

„Uplynulo sedm set let od první zmínky o našem městě. To je, myslím, mimořádná událost. Zvonkohru darujeme městu jako trvalý dárek,“ uvedl starosta Nového Jičína Jaroslav Dušek.

Stanislav Bartoň z městského úřadu dodal, že zvonkohra je speciálně upravená pro venkovní prostředí, takže by měla vydržet mnoho desítek let.

Se svými sedmnácti zvony se zařadí k největším zvonkohrám v republice. Například v Brně na Špilberku je patnáct zvonů, v Českých Budějovicích osmnáct, v Ostravě na Staré radnici dvacet dva.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Mluvčí městského úřadu Marie Machková sdělila, že zvonkohra bude hrát vždy v devět ráno, v poledne, ve tři odpoledne a v šest večer. Po melodii zazní klasický časový údaj, v noci bude zvonkohra vypnuta. „Hlavním ovládacím prvkem soustavy jsou řídící hodiny s dotykovým displejem. Hodiny umožňují nahrávat, ukládat a přehrávat melodie,“ informovala Machková.

Sestava zvonů se dá využít i jako hudební nástroj. Město proto vyzývá hudebníky, aby se pokusili složit pro zvonkohru nové melodie. Nehudebně založené obyvatele zase žádá, aby pomohli s výběrem vhodných písniček, především takových, které mají vztah k Novému Jičínu. „Podrobnosti zveřejníme na webu města,“ doplnil Stanislav Bartoň.