Zlín ozdobí socha nejslavnějšího českého atleta Emila Zátopka

Zlín - Zlínský sochař Radim Hanka, který proslul dvojicí soch bratrů Baťů, se pouští do další práce. Pro město připravuje bronzovou sochu v nadživotní velikosti. Její předlohou bude čtyřnásobný olympijský vítěz ve vytrvalostním běhu, atlet Emil Zátopek. Ten začal ve Zlíně trénovat po boku elitních českých běžců. Jeho skulptura ozdobí zlínský stadion.

Běžec Emil Zátopek proslul jako běžec na velké vzdálenosti, medaile získal v bězích na pět a deset kilometrů i v maratonu. Pomyslným během na dlouhou trať jsou i přípravy jeho sochy. Sochař Radim Hanke začal svoji práci v archivech, kde studoval dobové fotografie a filmové záznamy. „Dokonce jsme měli setkání i s paní Danou Zátopkovou. Prozradila mi spoustu zajímavostí ze života svého manžela. Při tvorbě sochy mi to hodně pomáhá,“ prozradil zlínský sochař.

V jeho ateliéru už existuje zmenšenina budoucí sochy. Originál má být z bronzu a v mírně nadživotní velikosti. Už na modelu jsou patrné výrazné prvky spjaté s životem legendárního běžce - třeba helsinské startovní číslo na hrudi nebo napětí ve svalech a ve tváři. „Dosahoval neuvěřitelných výrazů, ale já jsem musel zvolit jakýsi kompromis. Kdybych ho znázornil v tom největším vytržení, tak by možná mohl běžce na stadionu spíš vyděsit,“ řekl Hanke.

Práci na soše Emila Zátopka popisuje zlínský autor Radim Hanka (zdroj: ČT24)

„Pan Zátopek je hoden toho být zachycen jako socha, protože patří ke Zlínu v jedné jeho etapě. Vždycky se k městu svým způsobem hlásil,“ myslí si iniciátor vzniku sochy František Petr.

Iniciátoři projektu ale teprve dávají dohromady potřebný milion korun, aby se první návrh mohl rozrůst až do nadživotní velikosti. Sochu Emila Zátopka budou moci Zlínští obdivovat nejdříve příští rok - stát bude na zlínském stadionu Mládeže v blízkosti běžecké dráhy.

Atlet Emil Zátopek

Emil Zátopek se narodil 19. září 1922 v Kopřivnici coby šesté dítě do chudé rodiny. Později nastoupil na Baťovského učiliště ve Zlíně. „Jednoho dne ukázal závodní trenér, který byl mimochodem velmi přísný, na čtyři chlapce včetně mě a řekl, že půjdeme na běžecké závody. Protestoval jsem, že jsem moc slabý a nemám na běhání kondičku, ale trenér mě poslal na prohlídku a doktor řekl, že jsem naprosto zdravý. A tak jsem musel závodit. Když jsem se rozběhl, cítil jsem, že chci vyhrát, ale skončil jsem druhý. A tak to celé začalo,“ vzpomínal později Zátopek, jak v roce 1941 doběhl druhý při běhu Zlínem.

Jeho prvním neoficiálním trenérem byl běžec Jan Haluza. Už o tři roky později, v roce 1944, překonal Emil Zátopek český rekord v běhu na 2000, 3000 a 5000 metrů. Na olympijské hry se dostal poprvé v roce 1948, při londýnském závodu vyhrál běh na 10 km a při závodě na poloviční trati skončil druhý.

O čtyři roky později, na letní olympiádě v Helsinkách získal tři zlaté medaile v běhu na 5 i 10 kilometrů a uspěl také v maratonském závodě. Ve všech třech těchto disciplínách také překonal olympijské rekordy. Emil Zátopek trénoval za každého počasí, i když sněžilo, a na sobě měl často těžké válečné kanady namísto speciálních běžeckých bot. Později tvrdil, že při závodě pak získává pocit lehkých nohou. Svoji sportovní kariéru ukončil v roce 1958.

„Všichni mi říkali: Emile, ty jsi blázen! Ale když jsem poprvé vyhrál na mistrovství Evropy, tak říkali: Emile, ty jsi génius!“

Letní olympijské hry

LOH 1948 - 10 km - zlato

LOH 1948 - 5 km - stříbro

LOH 1952 - 10 km - zlato

LOH 1952 - 5 km - zlato

LOH 1952 - maraton - zlato

Mistrovství Evropy v atletice

ME 1950 - 10 km - zlato

ME 1950 - 5 km - zlato

ME 1954 - 10 km - zlato

ME 1954 - 5 km - bronz

Zdroj: Wikipedia