Invalida už rok marně čeká na vozík, za který zaplatil

Zlín - Invalidní důchodce Rostislav Čuřík ze Zlína je už dva roky uvězněný ve svém bytě. Bez cizí pomoci se dokáže pohybovat jen doma. Aby mohl vyrazit na procházky, objednal si speciální vozík. Přestože jej ihned zaplatil v plné výši, marně na něj čeká už rok a čtvrt.

Devětašedesátiletý Rostislav Čuřík ze Zlína má ucpané koronární cévy, těžce nemocnou páteř a chronický zánět obou sítnic. Aby se mohl alespoň s oporou pohybovat po bytě, každý den cvičí. Navzdory pravidelnému tréninku ale vydrží na nohou jen několik minut.

Kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu nebyl pan Čuřík venku na procházce už dva roky. Už před rokem ho na internetu nadchly záběry invalidního vozíku na elektrický pohon. Neváhal a u výrobce si jeden takový objednal. Aby dlouho nečekal, půjčil si peníze a částku 110 tisíc korun hned zaplatil. To bylo před 14 měsíci. Teď se zdá, že to byla osudová chyba.

Hovoří podvedený invalida Rostislav Čuřík (zdroj: ČT24)

„Od té doby se termíny měnily. Napřed po týdnu, pak to bylo 14 dnů, nakonec měsíce,“ povzdechl si Rostislav Čuřík. Konec čekání se zdá být v nedohlednu. Výrobce Miroslav Haas se ve svém trvalém bydlišti v Hostouni na Domažlicku nezdržuje několik let. Podle zjištění České televize vesnici dluží stovky tisíc korun za nájem.

Živnostníka náš štáb nakonec zastihl ve Stodu na Plzeňsku. Na kameru vystoupit odmítl. Pouze vzkázal, že svědomí má čisté, protože vozík pro pana Čuříka má. Prý jej dodá do konce dubna. Jenže takový slib invalidní důchodce slyšel už nesčetněkrát. „Už nevěřím ničemu. Lidi jsou špatní. Musím to říct otevřeně - chovají se jako hyeny,“ stěžoval si podvedený invalida.

Rostislav Čuřík se obrátil i na policii. Ta ale případ odložila s tím, že se trestný čin nestal, protože na vozíku jeho výrobce skutečně pracuje. Rostislav Čuřík tak stále doufá, že Miroslav Haas tentokrát slíbený termín skutečně dodrží.

Vydáno pod