AVÍZO: Slavnosti stepí – Raná na Lounsku

V obci Raná na Lounsku se v sobotu 17. května 2014 uskuteční 3. ročník Slavností stepí. Pořádají je Správa CHKO České středohoří a obec Raná. Slavnosti se konají od 10 do 17 hodin v obci Raná a blízkém okolí.

Na programu je například odborná část – exkurze s odborníky do přírody, odchyty a ukázky ptactva, představení dobrovolné stráže přírody a ukázky živých netopýrů a povídání o nich. Nebudou chybět ani závody, kde práci se stádem předvedou ti nejlepší ovčáčtí psi během kvalifikační soutěže pro Kontinentální mistrovství Evropy.

Zájemci se na místě dozvědí například to, proč je modrásek modrý. Akce je určena i pro ty, kdo se chtějí projít po stepi a vidět živého sysla.  

Připravena bude i zajímavá výstava drobného domácího zvířectva, výstava k ochraně lounské přírody a výstava dětských výtvarných prací na téma „Kdo bydlí v sadě“ s možností zvolit vítěze.

Pro děti a nejen pro ně bude ukázka leteckých modelářů, výstava ovčích plemen a ukázky stříhání ovcí, přírodovědná soutěž, dětské atrakce a soutěž s hasiči. Slavnost bude vyplněna i vystoupením známých osobností, např. Heidi Janků, Ládi Křížka či Zdeňka Srstky.

Vstup a aktivity na místě jsou zdarma. Pro přepravu z Lovosic a Mostu je možné využít speciální jízdu Švestkové dráhy. Ve stanici Bělušice navazuje autobus, který zájemce dopraví až na místo konání akce na Ranou. Autobusová doprava je zajištěna také z Loun. 

Ladislav Bába, Louny