AVÍZO: Vědecko-technický jarmark Univerzity Pardubice

Na konec školního roku připravila Univerzita Pardubice jednodenní vědecký festival a zve do světa moderní vědy rozkrývající zajímavosti světa kolem nás. Vědecko-technický jarmark tentokrát vypukne na Pernštýnském náměstí v historickém centru Pardubic v úterý 17. června.

O tom, že věda je zajímavá, pozoruhodná a dokonce zábavná se mohou přijít přesvědčit všichni zájemci.

Na 20 demonstračních stanovištích na ně čeká bohatý program plný zábavy, her, hlavolamů, pokusů, interaktivních modelů a ukázek, které si mohou prohlédnout, ale i vyzkoušet. Nakouknout do chemické laboratoře nebo improvizované ordinace, pod šikovné ruce informatiků, ekonomů i „dopraváků“, tj. dopravního inženýrství či stavitelství, bude možné od 9 hodin po celý den.

„Pro návštěvníky jsme připravili řadu zajímavých pokusů a zážitkových demonstrací, které ukážou vědu jako zajímavou a lákavou disciplínu. Dozví se třeba, jak vyrobit ve zkumavce zlatý déšť, vypěstovat chemickou zahrádku, co všechno dokáže jedlá soda nebo suchý led a že je chemie jednoduše všude kolem nás. Nevěříte? Tak se stavte v úterý na Pernštýnském náměstí a přijďte se přesvědčit,“ zve na vědecko-technický jarmark jeho univerzitní organizátorka Ing. arch. Iva Svobodová.

„Každý si v programu najde to své. Třeba robota kreslícího fraktály, roboty na solární pohon a dálkové ovládání nebo roboty v bludišti a další ukázky z elektrotechniky, informatiky i zábavné elektroniky,“ pokračuje Svobodová.

Vědecko-technický jarmark v Pardubicích
Zdroj: ČT24/Zdenka Černá

Děti i dospělí si mohou zkusit změřit vzdálenost, postavit most nebo kolejnici, zjistit tvrdost betonu a otestovat si své znalosti minerálů a hornin. Svůj mozek procvičí v řadě kvízů, v kreativních matematických dílnách, v interaktivní hře „Chcete být milimilionářem?“ nebo při skládání netradičního puzzle. Zdravotníci navíc přidají ukázky první pomoci a tipy, jak zlepšit kondici.

„S pardubickými hvězdáři budeme pozorovat Slunce a hasičskou techniku nám představí Hasičský záchranný sbor Pardubice. V komentované procházce historickou částí města Pardubic se zájemci seznámí s historií domů a domovních znamení a mohou zavítat také do otevřených expozic Východočeského muzea,“ doplňuje program Svobodová.

Po stopách moderní vědy a jevů každodenního života, který nás obklopuje, je možné se vydat vúterý 17. června mezi 9. a 17. hodinou na Pernštýnském náměstí v Pardubicích, kde se koná VĚDECKO-TECHNICKÝ JARMARK UPROSTŘED MĚSTA. Jarmark je otevřen všem zvídavým zájemcům bez ohledu na věk.

Bohatý program jednodenního vědeckého festivalu připravila Univerzita Pardubice ve spolupráci s partnery – Střední průmyslovou školou chemickou Pardubice, Střední zdravotnickou školou Pardubice, Střední průmyslovou školou elektrotechnickou a VOŠ Pardubice, Východočeským muzeem v Pardubicích a Hvězdárnou barona Artura Krause DDM Alfa Pardubice a Astronomickou společností Pardubice.

Jarmark je pořádán v rámci městských slavností Zrcadlo umění, pořádaných Kulturním centrem Pardubice ve dnech 17. – 20. června, a v rámci projektu Brána vědě/ní otevřená II.

Zdenka Černá, Univerzita Pardubice