Volby jsou úspěchem koalice, Štěch je připraven vést Senát

Praha – Dosavadní šéf Senátu Milan Štěch má i pro dalších šest let jasné křeslo v horní komoře. Zda jí bude i nadále šéfovat, zatím není definitivně jasné. Podle vyjádření pro ČT ale má o místo i nadále zájem. Volební výsledek celé ČSSD, tedy zisk 10 křesel, považuje Štěch za úspěch – obhajoba pro nadpoloviční většinu senátorů (tedy 17 mandátů) byla podle něj těžko splnitelným úkolem. Přesto, že senátní volby bývají často chápány jako protestní, vyhrály koaliční strany, z nich jako vítěze voleb politologové označují lidovce.

Sociální demokracie tak v pozměněné senátní sestavě ztratí většinu a bude se muset spolehnout na spolupráci podle koaličního modelu, tedy s ANO a KDU-ČSL. „Věřím, že se budeme domlouvat velmi věcně a hledat shodu a kompromis,“ komentoval Štěch, který byl v době rozhovoru už téměř jasným vítězem ve volebním obvodu Pelhřimov. Klíčovým úkolem je podle něj to, aby práce Senátu byla srozumitelná.

Štěch na Vysočině porazil známého právníka Iva Jahelku, a to rozdílem zhruba 5 tisíc hlasů. Podle něj lidé ocenili mimo jiné fakt, že Senát pod jeho vedením získával na důvěře. „Jsem přesvědčen, že práce Senátu byla srozumitelná a také důvěra v Senát šla nahoru. Lidé navíc vědí, že se svému senátnímu obvodu stále věnuji,“ dodal staronový senátor.

Opětovné nominaci na předsednické křeslo Senátu se podle vyjádření pro ČT nebrání. „Pokud tu nabídku dostanu, jsem připraven v práci pokračovat… Budeme kráčet ve šlépějích jako v minulých čtyřech letech. Budeme zase suverénní komorou, která bude dbát na to, aby náš parlamentní systém byl srozumitelný, a budeme se snažit, abychom byli v evropském prostředí čitelnou zemí,“ dodal.

Oproti zkušenému Štěchovi se jedním z prvně zvolených kandidátů stala naopak senátní novicka – zakladatelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová, kandidující za hnutí ANO. O možné bližší spolupráci s klubem ČSSD ale zatím nechtěla mluvit. „To je na mně předčasná otázka, musím se nejdříve porozhlédnout,“ řekla. Podporu voličů na Praze 9, kde porazila dosavadního senátora ODS Tomáše Kladívka, považuje za podporu své dlouholeté práce.

Právě na problematiku dětí, rodinné péče nebo zdravotnictví se chce Baudyšová soustředit i v Senátu. „Z pozice pouhé neziskovky na legislativu dost dobře nedosáhnete,“ přiznala. Na půdě parlamentu chce podle svých slov také přispět k vyšší politické kultuře a slušnému jednání.

Zisk 4 mandátů pro hnutí ANO přitom nechtěla blíže komentovat. Předseda Andrej Babiš však po minulém týdnu očekával minimálně vytvoření senátorského klubu. „Výsledky dopadly tak, jak dopadly,“ dodal Baudyšová. Následně vyšlo najevo, že se dosavadní nezávislá senátorka Alena Dernerová přidá ke kvartetu za ANO a umožní tak vznik klubu.

Pavel Bělobrádek
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Za neoficiálního vítěze voleb se naopak dají považovat lidovci. Mezi sedmadvaceti obvody nic neobhajovali, proto mohli jen získat. Nakonec z toho je pomyslné druhé místo se sedmi získanými mandáty. Dva z nich - Václav Láska a Václav Hampl, byli navrženi v koalici společně se Zelenými. Ti by podle předběžné dohody mohli podpořit vznik zeleného klubu v Senátu, jak potvrdil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Třetí „koaliční“ kandidátkou, společně ještě s Piráty, je Jitka Seitlová.   

Výsledky lidovců hodnotil Bělobrádek příznivě. „Chci poděkovat všem kandidátům - i těm, kteří neuspěli. Já bych byl spokojen, i kdybychom udělali jednoho dva kandidáty,“ zmínil. Jeho strana se zčásti může honosit kandidátem s nejvýraznějším vítězstvím. Bývalý rektor Václav Hampl (kandidující za lidovce společně se Strany zelených) získal na Praze 1 přes 68 procent hlasů. „Václav Hampl je vyprofilovaná osobnost, člověk, která má velkou mravní integritu, takže jsem přesvědčen, že to voliči vnímali. Myslím, že takoví lidé by v Horní komoře měli být,“ dodal Bělobrádek. Podobný výsledek pro lidovce odhadoval, i když doufal v úspěch dalších kandidátů. Přivítal, že u voličů uspěli zástupci vládních stran.

Také někteří politologové přisuzují vítězství lidovcům. Vládním stranám volby podle nich vyslaly signál podpory lidí. Naopak TOP 09 prohrála, shodli se politologové. Současně poukázali na to, že senátní volby v Česku jsou často chápány jako protestní. Podle Miroslava Mareše je to z tohoto pohledu zvrat. Politolog Tomáš Lebeda zdůraznil, že jsou to první volby po volbách do Poslanecké sněmovny a ty bývají pro vládní strany vždy příznivější než ty druhé.

  • Sociální demokraté získali 10 senátorských křesel. Hnutí ANO se do Senátu dostalo poprvé se svými 4 zvolenými kandidáty, z kandidátů navržených lidovci se jich do Senátu dostalo 5. Vládní strany by tedy v novém Senátu měly mít 46 mandátů, v horní komoře o celkových 81 křeslech tak drží většinu. Volební účast dosáhla něco málo přes 16,6 procent.

PODROBNOSTI A POSTŘEHY K VÝSLEDKŮM VOLEB ZDE

Vydáno pod