AVÍZO: Adventní prohlídky s vánočními zvyky na zámku Mníšku pod Brdy

O víkendech 6. a 7. prosince a 13. a 14. prosince budou na zámku v Mníšku pod Brdy probíhat speciální adventní prohlídky s vánočními zvyky. Slavnostní místnosti mníšeckého zámku dostávají během adventních víkendů sváteční výzdobu. Program je určen zejména pro rodiny s dětmi.

Přijďte si s dětmi poslechnout o starých zvycích a obyčejích, připomenout jim, že Vánoce nejsou jen hojnost dárků a jídla, ale taky čas, který má rodina trávit pohromadě, užít si jeden druhého a udržovat tradice. V dřívějších dobách prožívali sváteční dobu všichni společně, celé rodiny i jejich příbuzní sedávali, vyprávěli, předvídali, co je čeká v příštím roce, a dodržovali spoustu zvyklostí. Některé jsou novější a známe je také, ale některé jsou už dávno zapomenuty. Jste zvědavi? Přijďte do zámku a třeba se dozvíte, co jste ještě neslyšeli, a děti, ty si dokonce budou moci i nějaké zvyky vyzkoušet. Pustí si lodičku z ořechové skořápky, hodí pantoflem, pomůžou ozdobit vánoční stromeček, předvedou, jak umí vyskakovat do výšky při pečení vánočky, a můžou si zazvonit i na zámecký zvoneček, kterým se místním dětem ohlašoval Ježíšek.

Co dalšího uvidíte? Provazem svázané nohy od stolu, sekyrku na zemi, sedm hrníčků s ukrytými symboly. Proč to všechno? Pomocí těchto zvyků se naši předkové snažili předpovídat budoucnost a zajistit členům své rodiny zdraví, štěstí a soudržnost do dalšího roku. Svázané nohy vánoční tabule měly udržet rodinu pohromadě a zařídit, že se všichni dožijí příštích Vánoc. Kdo ve sváteční den šlápl na sekyrku, toho celý rok nebolely nohy! Není nic snazšího, než to k nám přijít vyzkoušet. A jak věštili, co je čeká? Třeba pomocí schovaných předmětů. Kdo našel minci, čekalo ho bohatství, kdo dudlík, mohl se těšit na miminko, ale kdo například uhlí, k tomu přišla nemoc.

Zámek Mníšek pod Brdy
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Každá vánoční prohlídka je zakončena malým překvapením. V přízemním pokoji uvidíte spoustu malých panenek a na nich módu, jakou v dávných dobách oblékali králové a královny. Spatříte například Karla IV., Marii Terezii, Ludvíka XIV., markýzu de Pompadour, krásnou Sissi, císařovnu Evženii a další. A kromě přízemí můžete vstoupit ještě i do nižších pater zámku a navštívit naše Kouzelné sklepení. Tam děti čeká pohádkový svět. Potkají hodného čertíka, kterého se nikdo bát nemusí, jeho kamarádku ježibabu na koštěti, královskou rodinu, anděla, vodníka i víly.

Že nechcete odejít ze zámku s prázdnou? I ve výtvarném ateliéru na nádvoří zažijete příjemnou předsváteční atmosféru. Tam si můžete vyzdobit hrníček, vyrobit vánoční svícen nebo vymalovat ozdobičku, která Vám na Štědrý večer může připomenout milé chvíle strávené na mníšeckém zámku.

Vánoční prohlídky, prosíme, rezervujte na tel. čísle 318 590 261.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy