Ostravané nechtějí nechat spadnout slavný módní dům. Podali trestní oznámení

Ostrava – Ostravská policie šetří trestní oznámení kvůli chátrajícímu obchodnímu domu Ostravica. Podali ho občané, kteří mají podezření, že majitel nechává památku chátrat záměrně, místo toho, aby ji opravoval. Majitel objektu to popírá. Žaloby kvůli takzvanému zneužití vlastnictví památky už v České republice několikrát uspěly. Více je ovšem případů, kdy cenné budovy spadnou dříve, než někdo zasáhne.

Obchodní dům Ostravica, dříve nablýskaný klenot průmyslového města, je v posledních letech ruina obalená ochrannou sítí. „Ostravica je symbol, byla by hrozná škoda o ni přijít,“ uvádí mluvčí petičního výboru Ostravica-Textilia Lukáš Černohorský. Členové petičního výboru už za obchodní dům demonstrovali, zorganizovali petici s více než 7 600 podpisy nebo věšeli na budovu transparenty. Nyní zkouší majitele rozhýbat trestním oznámením.

„Dle našeho názoru majitel cíleně likviduje nemovitost tak, aby byla zbavena památkové ochrany,“ Lukáš Černohorský. „Z pozice vlastníka jsme přesvědčeni, že jsme se žádného nezákonného či dokonce úmyslného trestného činu nedopustili,“ tvrdí mediální zástupce Amadeus Real Jan Piskáček. „V současnosti shromažďujeme materiály, které jsou nutné k rozhodnutí ve věci,“ informovala mluvčí Policie České republiky v Ostravě Gabriela Holčáková.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Majitel budovy, společnost Amadeus Real, se v současné době snaží Ostravicu prodat. Děje se tak už podruhé. V září se do výběrového řízení nikdo nepřihlásil. Nový termín nabídek je 30. listopad, minimální cena není stanovena.

Zkáza obchodního domu začala před 13 lety, kdy se při nepovolené rekonstrukci zřítila hlavní budova. Současný majitel měl s budovou velké plány, které ovšem vzaly za své kvůli finanční krizi. Nyní se s městem soudí o zmařenou investici. Komplex Ostravice tak čeká další zima s děravou střechou a okny, kterými dovnitř sněží. „Problémy se tam hromadí. K nějaké závažné události, k havárii může dojít v podstatě kdykoliv,“ míní ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula.

Ostravané se v trestním oznámení na majitele Módního domu Ostravica-Textilia inspirovali těmi, kteří už dříve uspěli. Italský developer zaplatil téměř milionovou pokutu za poničení domu v Praze, tři měsíce ve vězení si zase vysloužili majitelé domu v Českém Krumlově, kteří svévolně přestavovali.