Karviná žádá, aby bydlení pro chudé poskytovaly jen sociální organizace

Karviná - Vedení Karviné požaduje zásadní změny v poskytování sociálního bydlení a také regulaci sběren surovin. Představitelé města předložili krajským radním dvě zákonodárné iniciativy, které by podle nich mohly nevyhovující poměry upravit. Karviná navrhuje, aby sociální bydlení pro chudé mohly v Karviné poskytovat výhradně organizace s akreditací pro sociální práci a charitu.

„Tyto organizace by měly být také příjemci dávek a takové bydlení by mělo být podmíněno aktivní prací s těmito lidmi,“ řekl karvinský primátor Tomáš Hanzel z ČSSD. Prohlásil, že není možné, aby většina doplácela na menšinu, která se nechová v souladu s dobrými mravy. „Není možné, aby určité skupiny obyvatel parazitovaly na systému sociálních dávek, není možné, aby určité skupiny podnikatelů parazitovaly na systému příspěvků na bydlení,“ řekl Hanzel. Zdůraznil, že je chybou, že ubytovnu může mít každý, a že jejich počet není regulován. „Je až nemravné, kolik dostanou provozovatelé ubytoven na příspěvcích a v jakých podmínkách tam pak lidé žijí. Nehledě na to, že obyvatelům ubytoven je jedno, že obtěžují své okolí,“ uvedl Hanzel.

Ubytovna Předvoj
Zdroj: ČT24

Za problém považuje vedení Karviné také to, jak fungují sběrny surovin. „Je nutné převzít model některé ze sousedních zemí, kde smí sběr vykupovat jen právnické osoby, konkrétně obce,“ řekl karvinský primátor. Argumentoval, že za poslední rok způsobili vandalové a zloději na majetku města asi milionovou škodu. Okapy a jiné kovové části budov končí často právě ve sběrnách. „Známe případy, kdy si příjemce sociálních dávek přivydělá takzvaným šrotem i sto tisíc měsíčně,“ tvrdil Hanzel.

Vedení kraje se hodlá iniciativou Karviné zabývat. „Snahu Karviné vnímáme pozitivně a budeme to řešit. Legislativní iniciativu je však nutno velmi dobře připravit, tak, aby měla šanci na úspěch,“ zdůraznil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka z KSČM. Odhaduje, že přípravy legislativních návrhů mohou zabrat zhruba rok času.

Karviná se podobně jako některá další města potýká s problematickými ubytovnami, ve městě jich je patnáct.

Vydáno pod