Nejistota na Ostravsku: V Evrazu nucená dovolená, OKD propouští

Ostrava – Tisíce zaměstnanců velkých firem na Ostravsku sužuje nejistota. Od zítřka totiž přeruší na více než měsíc ocelárna firmy Evraz svůj provoz, a stovky lidí budou proto na nucené dovolené. Těžařská firma OKD zase ohlásila propouštění. Odbory a politici se obávají růstu nezaměstnanosti a žádají o pomoc vládu.

Od počátku krize v roce 2008 opustilo ostravské podniky působící v sektoru těžkého průmyslu na 5 000 lidí. Odbory, politici a podnikatelé navrhují změny. Chtějí například, aby stát při odstávkách výroby přispíval na mzdy.

Pokles počtu zaměstnanců velkých podniků v Ostravě od roku 2008

  • OKD                        – 2 000
  • ArcelorMittal             – 2 800
  • Evraz Vítkovice Steel    – 250

zdroj: výroční zprávy jednotlivých firem

To by mohlo příště pomoct i Svatopluku Peškovi, jednomu z 250 pracovníků ocelárny Evraz Vítkovice Steel, který zůstane až do srpna doma na 80 procentech platu (za poslední rok už potřetí). Přiznává, že už je z trvalé nejistoty unaven – je mu už přes padesát a novou práci by jen těžko našel.

Ruský majitel chce navíc společnost prodat. Odbory se obávají, že pokud se to nepovede, firma s dvanácti sty pracovníky skončí. Místopředseda odborů ocelárny Evraz Roman Ďurčo navíc upozorňuje, že na provoz jsou navázány další firmy, takže zastavení výroby se mohlo dotknout až několika tisíc lidí.

Ostravskem se šíří nejistota, lidé se bojí o práci (zdroj: ČT24)

Klid nemají ani pracovníci těžební společnosti OKD. Její vedení tvrdí, že čelí největší krizi od začátku dobývání uhlí v regionu. Kromě rozprodeje majetku se bude také propouštět. Ke konci srpna by mělo odejít přibližně 250 zaměstnanců. Těch, kteří přijdou o práci, ale bude nakonec mnohem víc, neboť firma přestane využívat služeb třinácti set lidí z externích firem, především Poláků.

Vydáno pod