Firma Hyundai vyhrála celostátní soutěž Zaměstnavatel roku 2013

Praha, Nošovice - Firma Hyundai Motor Manufacturing Czech, která vyrábí auta v Nošovicích na Frýdeko-Místecku, vyhrála celostátní soutěž Zaměstnavatel roku 2013 v kategorii do pěti tisíc zaměstnanců. V sekci nad pět tisíc zvítězila Telefónica Czech Republic. Korejská firma postoupila do celostátního kola poté, co v květnu vyhrála krajskou soutěž. Zástupci společnosti převzali cenu v pražské City Tower.

„Titul Zaměstnavatel roku je pro společnost velmi významným oceněním v tak důležitém segmentu, jakým jsou naši pracovníci a péče o ně, protože lidé jsou vůbec tím nejcennějším, co společnost má,“ řekl prezident Hyundai Motor Manufacturing Czech Jun-ha Kim.

Mluvčí automobilky Petr Vaněk informoval, že soutěže se v hlavních kategoriích zúčastnilo osmdesát osm firem. Hodnocení kvality ve vztahu k zaměstnancům provedla podle mezinárodní metodiky poradenská společnost PricewaterhouseCoopers. Hodnotitel posuzoval mimo jiné systém odměn, vzdělávání zaměstnanců, benefity, také absenci a fluktuaci.

Hyundai v Nošovicích
Zdroj: ČT24

„Ve vedlejších kategoriích se hodnocení účastnili také studenti vysokých škol. Například cenu za nejžádanějšího zaměstnavatele z pohledu vysokých škol získala společnost Google,“ řekl Petr Vaněk.

Firma Hyundai dosud v této soutěži o nejlepšího zaměstnavatele uspěla pouze v krajských kolech. Ještě v letech 2009 a 2010 řešilo vedení potíže s nespokojenými zaměstnanci, kteří si stěžovali na neúnosné přesčasy, špatné pracovní podmínky i šikanu. Vyvrcholilo to stávkou. Nedostatky potvrdila inspekce z Inspektorátu práce, který tehdy udělil společnosti pokutu sedm set tisíc korun.

Hyundai v Nošovicích
Zdroj: ČT24

Automobilka zahájila v Nošovicích výrobu před necelými pěti roky. Byla to největší investice na zelené louce v historii Česka. Stavbu provázely problémy se stavebním úřadem, který řešil porušení zákona, různé spory a vášně. Nošovičtí zemědělci, kteří tam pěstovali mimo jiné zelí, odmítali prodat pozemky se špičkovou půdou, což vedlo až k hrozbě smrtí.

Firma ustála i ekonomickou krizi. Letos v květnu vyjelo z továrny milionté auto. Hyundai zaměstnává tři a půl tisíce lidí, další tisíce jich pracují pro dodavatelské firmy.

Vydáno pod