Škola v Ostravě-Porubě se bude jmenovat po hrdinném letci Škarvadovi

Ostrava – Základní škola Porubská 831 v ostravské městské části Poruba ponese od nového školního roku jméno nedávno zesnulého brigádního generála ve výslužbě a někdejší stíhacího pilota Britského královského letectva (RAF) Zdeňka Škarvady, který ve věku 95 let zemřel 11. května. Mluvčí porubské radnice Martin Otipka potvrdil, že to dnes odhlasovali zastupitelé obvodu.

„Pro naši školu je čest, že se bude jmenovat po jednom z hrdinů druhé světové války. Hned od příštího školního roku chceme přizpůsobit program výuky a zařadit některé projekty tak, aby dětem osobnost tohoto výjimečného člověka připomněly,“ řekla ředitelka základní školy Milena Walderová.

Škarvada byl rodák z Olešnice na Blanensku. V roce 1935 nastoupil na Vojenské letecké učiliště v Prostějově, kde o dva roky později složil přísahu jako pilot. V roce 1939 odešel do Polska a následně přes Sovětský svaz do Británie. Sloužil u 310. perutě RAF. V roce 1942 musel po poruše svého letounu nouzově přistát v moři a dostal se do německého zajetí.

Zdeněk Škarvada
Zdroj: ČT24

Prošel několika zajateckými tábory a přežil i tisíc kilometrů dlouhý pochod smrti v roce 1945. V roce 1950 byl z politických důvodů propuštěn z armády, poté pracoval v hornictví a jako horník byl zaměstnán i v podzemí Dolu Zárubek.

„Byl to výjimečný člověk a lidí, jako byl on, by Česká republika potřebovala mnohem více. Ačkoli se v Porubě nenarodil, bydlel v ní skoro 50 let a za tu dobu se stal velkým porubským patriotem. Jsem rád, že jeho jméno ponese jedna z nejlepších škol na území obvodu,“ zdůvodňoval starosta Poruby Lumír Palyza rozhodnutí pojmenovat po Škarvadovi školu.

Letec RAF Zdeněk Škarvada
Zdroj: ČT24

Škarvada byl držitelem medaile Za hrdinství, kterou dostal v roce 1997. O tři roky později byl jmenován brigádním generálem. Byl i držitelem řady válečných vyznamenání. V roce 2007 se stal čestným občanem Ostravy.

Škarvadovo životní heslo bylo Keep floating – Nikdy se nevzdávej. Jeho zážitky se staly předlohou filmu Tmavomodrý svět a knihy Josefa Havla Nikdy se nevzdávat.

Vydáno pod