Opavská radnice vyhlásí boj hazardu

Opava - Opava připravuje novou vyhlášku, která má omezit provozování heren ve městě. Na jejím základě 13 ze šesti desítek podniků v roce 2015 zanikne. Schválit ji ještě musí zastupitelé. ČTK to dnes řekla náměstkyně primátora Pavla Brady (SOS za Opavu).

Ještě loni v únoru radnice o takto přísném postupu neuvažovala. Vyhlášku regulující počty těchto zařízení radní tehdy neschválili a odložili to na neurčito. S majiteli heren chtěli jednat. Například je chtěli donutit, aby omezili reklamu, dodržovali zavírací hodiny a zakázali vstup dětem.

Dohody ale nakonec nebyly uzavřeny. „Rada své původní rozhodnutí revokovala. Rozhodli jsme se většinou hlasů pro tvrdší postup,“ vysvětlil změnu trendu primátor města Zdeněk Jirásek. Radnice nyní v nové vyhlášce vymezila ulice a lokality, kde nebude možné od roku 2015 tato zařízení provozovat. Navíc se budou zavírat podniky, které leží do 100 metrů od škol a úřadů a do 50 metrů od zdravotnických zařízení.

Z heren, ve kterých je několik stovek výherních automatů a videoterminálů, plynou do magistrátní pokladny ročně miliony korun. V roce 2011 to bylo 14 milionů, loni o milion méně.

Řada moravskoslezských měst už do boje proti hazardu vyšla. Například v Bohumíně zastupitelé vymezili 25 ulic, kde už nesmějí vznikat nové herny s automaty a centrálně řízenými videoterminály. Těm současným nejpozději do tří let vyprší povolení ministerstva financí a už nebude obnoveno. „Pak bychom v centru města neměli mít žádné herny,“ řekla ČTK mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová.

Hazard svou vyhláškou omezili i představitelé Karviné či Havířova.