Další člověk se otrávil metylalkoholem. Žena leží v nemocnici v Orlové

Orlová - Další člověk se otrávil metylalkoholem. Podle ČTK je na anesteziologicko-resuscitačním oddělení nemocnice v Orlové od středy hospitalizovaná žena s otravou metylalkoholem. „Její stav je velmi vážný. Je napojená na plicní ventilaci a umělou ledvinu,“ uvedla mluvčí nemocnice Radmila Fleischerová.

Mluvčí nemocnice dodala, že žena dostává norský lék fomepizol, což je šetrný a účinný protijed. „Hodnota metylalkoholu v krvi pacientky je však vysoká a vývoj jejího zdravotního stavu nyní nelze odhadnout,“ řekla.

Policie ještě nezná zdroj otravy. Zdravotní stav pacientky zatím nedovolil její výslech. „V ženině domácnosti však policisté našli několik litrů neokolkovaného alkoholu bez etiket. Tyto zásoby byly staré několik měsíců,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Dodala, že expertiza nalezeného alkoholu zatím není hotová. „Kromě možnosti, že se žena otrávila alkoholem z domácích zásob, stále prověřujeme i variantu, že závadný alkohol vypila někde venku,“ řekla Holčáková.

Policisté už zjistili, že žena popíjela společně s dalšími lidmi. Už je našli, zdravotní problémy se u nich zatím neobjevily.

Policisté znovu vyzývají, aby se lidé vyhýbali dopíjení starých zásob alkoholu nebo pití neznámých lihovin, které nemají kolky.

V celé republice už od loňského září zemřelo na následky pití jedovatého alkoholu čtyřicet dva lidí. Nejvíce mrtvých je v Moravskoslezském kraji. Dvacátou čtvrtou obětí v kraji byl mladík z Opavy. Otrávených, kteří přežili, je asi 124.

Oběti jedovatých českých lihovin byly i v sousedním Polsku, v pohraniční obci tam kolem Vánoc zemřeli tři lidé.

Policisté vypátrali dva muže, kteří na přelomu srpna a září úmyslně namíchali a dali do oběhu směs obsahující smrtelný podíl metylalkoholu. Oba pracovali na výrobě směsí do ostřikovačů. Celkem už policisté obvinili kolem sedmdesáti lidí. Jen v Moravskoslezském kraji je v souvislosti s otravami 39 stíhaných.