Za týden zemřelo v kraji na chřipku šest dalších lidí

Ostrava - Na komplikace způsobené chřipkou zemřelo v Moravskoslezském kraji dalších šest lidí. Krajští hygienici v této chřipkové sezoně evidují už šestnáct úmrtí. V tomto týdnu navíc zaznamenali dalších sedmnáct případů závažného onemocnění chřipkou. Mezi těmito pacienty byly i čtyři děti do deseti let.

„U zemřelých se jednalo o osoby s jiným základním onemocněním a nikdo nebyl proti chřipce očkován,“ řekla krajská hygieničky Helena Šebáková. Dodala, že nemocných v tomto týdnu ubylo v kraji jen velmi mírně.

Aktuálně připadá 1601 respiračních onemocnění na 100 tisíc obyvatel, v minulém týdnu jich bylo 1614. Nemocnost v regionu stejně jako v minulém týdnu zůstává nad republikovým průměrem. Podle Šebákové klesl v Česku počet akutních respiračních infekcí o šest procent a na 100 tisíc obyvatel připadá nyní 1460 nemocných.

Nejvíce nemocné v kraji i nadále zůstávají děti do pěti let. Největší počet lidí s respiračními chorobami je na Opavsku, Frýdecko-Místecku a Bruntálsku. Na lékařských službách první pomoci bylo kvůli respirační infekci ošetřeno asi 40 procent lidí, o víkendu pak 43 procent.

Navzdory pozvolnému poklesu nemocnosti už některé nemocnice zrušily dříve vyhlášený zákaz návštěv. Je mezi nimi například Slezská nemocnice v Opavě nebo frýdecko-místecká nemocnice. V některých nemocnicích však omezení návštěv platí i nadále, je mezi nimi například ostravská Vítkovická nemocnice, Nemocnice Podlesí v Třinci na Frýdecko-Místecku nebo novojičínská nemocnice.