V Ostravě si lidé mohli vyzkoušet, jak se žije bezdomovcům

Ostrava - Jaké to je být bezdomovcem. Poprvé v České republice si to mohli vyzkoušet lidé v Ostravě. Na akci Noc venku jich přišly stovky, k přespání u kostela svatého Václava našli odvahu jen někteří. Fakulta sociálních studií a Azylové domy chtěli akcí upozornit na problematiku bezdomovectví.

Kostel svatého Václava, čtvrtek 18 hodin. Noc venku přicházejí podpořit desítky lidí. Jako vstupné jsou vybírány potraviny pro lidi bez domova. Ojedinělou akci přijíždějí podpořit i lidé z jiných měst. Jan Dočkal učí na vysoké škole v Praze. „Myslíme si, že to je dobře, že se na ten problém upozorňuje a že se o tom víc lidí dozví, že je potřeba s tímto problémem něco dělat,“ řekl.

Je krátce před dvacátou hodinou, podpořit lidi bez domova přišlo do kostela svatého Václava bezmála dvě stě lidí. Kulturní program obstarávají kapely, lidé ze stacionářů, ale taky písničkář Pavel Čaleta. Texty svých písní si sám prožil. Na ulici strávil několik let. „Člověk se ocitne v životní situaci, kdy prostě ze dne na den může přijít o práci, postupem času přijde i o byt,“ potvrdil Pavel Čaleta. „Dlouhodobá nezaměstnanost, závažnější nemoc a rozvod – velice často ty tři věci přijdou zároveň a potom je hlavně pro muže dost obtížné se bezdomovectví vyhnout,“ tvrdí sociolog Jan Keller.

Je půlnoc a první nocležníci už se chystají ke spánku. „Zvolili jsme krabice, protože izolují od větru, od chladu i případného deště,“ prozradila Monika z Havířova. Kostel svatého Václava - šest hodin ráno. Dobrovolní bezdomovci vstávají. „Noc byla bezvadná, nepršelo, nemrzlo, dobré to bylo,“ popisuje jeden z účastníků akce. Bezdomovectví hrozí podle sociologů v Česku stále více lidem. I proto chtějí organizátoři akci brzy zopakovat jinde než v Ostravě, kam by se měla vrátit opět za rok.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)