Desítky policistů a samopaly - tak policie hlídá soud s údajným vyděračem

Zlín - Mimořádná bezpečnostní opatření provázejí jednání Krajského soudu v Brně, který začíná rozplétat kauzu třiatřicetiletého Slováka Miroslava Masláka. Ten podle obžaloby vydíral majitele barů a diskoték na Zlínsku a Vsetínsku a požadoval po nich výpalné. Těm, kteří nezaplatili, prý vyhrožoval a dokonce zapaloval jejich auta nebo domy. V České republice mu hrozí až dvanáct let vězení.

Kolem budovy zlínského soudu lze vidět desítky policistů se samopaly - to vše kvůli soudu s Miroslavem Maslákem. Třiatřicetiletý Slovák je obžalovaný z toho, že na Zlínsku a Vsetínsku zastrašoval a vydíral podnikatele. Některým podle obžaloby hrozil zmrzačením, dalším podpálil nebo prostřílel auta.

Jen na Zlínsku jde o šest případů, škoda přesáhla milion korun. „Jedná se o velmi nebezpečného pachatele, který má velmi nebezpečné příznivce,“ řekla mluvčí policie Zlínského kraje Jana Macalíková. Maslákovi hrozí až dvanáctileté vězení.

Spolu s Maslákem je souzeno i jeho čtyři údajní komplicové. „Plnili všechny jeho pokyny okamžitě, ať se jednalo o střelbu nebo třeba založení požáru,“ uvedl státní zástupce Roman Kafka. Členové gangu čelí obžalobě z vydírání, nedovoleného ozbrojování, šíření poplašné zprávy, poškozování cizí věci a řady dalších závažných trestných činů.

Obžalovaní to ale popírají. „Je to všechno postaveno na určitých domněnkách policie,“ tvrdil jeden z obžalovaných Radovan Helis.

Zlínský soud se už brzy ráno proměnil v nedobytnou pevnost. Hodinu před příjezdem obžalovaných byli v budově i v jejím okolí těžkooděnci a psovodi. Kontrolám se nevyhnul nikdo, kdo na soud dnes zamířil. Policisté jim prohlíželi dokonce krabičky od cigaret, někteří si museli sundat i boty.

Zhruba o půl osmé vzlétl také policejní vrtulník, který monitoroval situaci v okolí před a během příjezdu členů vyděračského gangu. Těsně před osmou hodinou zablokovala policejní eskorta křižovatku, aby vozidlo převážející Masláka mohlo k soudu přijet bez komplikací. Zhruba desetimetrový úsek silnice před soudem hlídaly desítky policistů. „Soud s obžalovaným Slovákem jsme vyhodnotili jako rizikový. Podrobnosti k opatřením a jejich rozsahu nebudeme z taktických důvodů prozatím zveřejňovat,“ uvedla Macalíková.

Maslák vyrušoval, soudce ho dvakrát vykázal ze soudní síně

Kvůli opakovanému rušení soudního jednání soudce Masláka hned dvakrát vykázal ze soudní síně. Další obžalovaný Vladimír Haviar zase ze soudní síně opakovaně vybíhal kvůli zdravotní indispozici - údajně mu bylo na zvracení. Soud ho z důvodu zdravotních problémů z dnešního jednání nakonec vyloučil. Haviar ale slíbil, že přijde na zítřejší jednání.

Po polední pauze přišel na řadu výslech hlavního obžalovaného Miroslava Masláka. V soudní síni byl po celou dobu s pouty na rukou, sundat je mohl jen na chvíli, když potřeboval listovat svými poznámkami. Po celou dobu ho hlídalo deset ozbrojených policistů a čtyři příslušníci justiční stráže. Maslák ve svém vyjádření k obhajobě tvrdil, že byla porušena jeho práva na seznámení se se spisem. Spis má 3 500 stran a dalších 180 hodin audiozáznamu.

Obžalovaný Maslák strávil několik měsíců ve vazbě. V únoru o prodloužení vazby rozhodoval krajský soud ve Zlíně, už tehdy jednání provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Masláka tehdy hlídala stovka ozbrojenců. Za stejných bezpečnostních opatření bude pokračovat i zítřejší jednání soudu.

Maslák bývá považován za šéfa slovenské mafie. Zastrašování a vydírání se údajně dopouštěl i na Slovensku, kde čelí také řadě obvinění a hrozí mu až výjimečný trest. „Pochází z obce Pružina, kde zapálil auto místnímu knězi jen proto, že ho oslnil dálkovými světly,“ uvedl redaktor televize Markíza Michal Bujna. Zda Slovensko požádá o jeho vydání k trestnímu stíhání, zatím není jasné.

Podle Gustáva Murína, který o slovenské mafii píše knihy, ale Maslák nikdy nepatřil mezi velké ryby. „To, co dělal, je skutečně něco primitivního. On vyvezl ze Slovenska to, co se tady dnes už ve zločineckém okruhu ani nenosí,“ tvrdil před časem Murín.

Vydáno pod