Poslanec David Šeich přišel podruhé o řidičák. Po dálnici jel rychlostí 200 km/h

Brno - Poslanec David Šeich má další problém s policií. Předseda okresního sdružení ODS Brno-venkov měl podle dostupných informací jet po dálnici D1 více než dvousetkilometrovou rychlostí a přijít tak o řidičský průkaz. Šeich už při tom před sedmi lety řídil pod vlivem alkoholu. V krvi měl tehdy téměř dvě a půl promile.

„Nevyužívám žádných výsad nebo imunit. Chci, aby se mnou bylo zacházeno, jako s každým jiným, kdo něco spáchá,“ prohlásil dnes poslanec David Šeich (ODS). Paradoxně to byl právě on, kdo v roce 2009 v poslanecké sněmovně navrhoval zvýšení rychlosti na dálnici na 160 kilometrů v hodině.

V létě loňského roku se měl poslanec řítit po dálnici D1 více než dvou set kilometrovou rychlostí. Prý se bál, že ho někdo sleduje, proto jel rychleji. V neoznačeném autě byla ale policie s rychlostním radarem. „Půl hodiny za mnou jel nějaký vůz, tak jsem na chvíli zrychlil,“ hájil se Šeich. Trestem mu měla být dvacetitisícová pokuta a zabavení řidičského průkazu. Na trase Brno - Praha dnes cestuje převážně autobusem nebo vlakem.

„Při své práci najezdím sto tisíc kilometrů ročně. V situaci, kdy člověk tráví na D1 a za volantem polovinu svého pracovního času, jsem rychlost překročil,“ připustil Šeich, kterému řidičský průkaz vzali před týdnem.

Dalším paradoxem je fakt, že David Šeich navrhoval také zákon, aby měl každý řidič v autě alkoholtester. Sám přitom před sedmi lety řídil opilý. „Měl vratkou chůzi a bylo evidentně poznat, že požil alkoholické nápoje. Proto ho strážníci vyzvali, aby se podrobil orientační dechové zkoušce, při které nadýchal 2,4 promile,“ uvedla v roce 2006 mluvčí brněnské městské policie Denisa Kapitančiková.

V nočních hodinách měl tehdy poslanec vjet svým vozem do protisměru. Při kontrole strážníci zjistili, že řidič je na hranici střední a těžké opilosti. Ačkoliv nejprve dechovou zkoušku odmítl, později bych ochotný spolupracovat. I v tomto případě se Šeich následně vzdal své poslanecké imunity a čtrnáct měsíců nesměl usednout za volant.