Kvestor VUT: Fakultě strojního inženýrství nehrozí zřícení

Brno - Některé studenty a zaměstnance brněnského Vysokého učení technického (VUT) polekala informace, že Fakultě strojního inženýrství hrozí zřícení. Budova prochází rekonstrukcí, která odhalila narušenou konstrukci. Vedení univerzity poplašné zprávy ale brzdí. Nedostatky sice navýší účet za opravu, ale rozhodně nejsou nebezpečné pro ty, kteří budovu navštěvují.

Téměř třicetiletá budova si vyžádala opravu. Když dělníci na konci loňského roku odkryli původní plášť stavby, netušili, že odhalí nečekaný problém ve statice. Bezprostředně poté se začaly objevovat fámy, že se budova zřítí. Vedení školy ale podobné obavy dementuje. Prý jde jen o povrchové poškození několika nosných sloupů.

„Budou muset být sanovány všechny sloupy, které vykazují vady. V žádném případě této budově nehrozí zřícení,“ uklidňuje studenty i zaměstnance kvestor VUT Vladimír Kotek. Výuka zatím funguje v provizoriu. V některých patrech výškové budovy se sice dál učí, ale velká část prostor byla vyklizena.

První místo má nyní AZ tower

Ještě do loňského roku byla Fakulta strojního inženýrství VUT nejvyšší budovou v Brně.

Dělníci momentálně čekají na posudek statika. Ten bude hotový do konce března. „Následně bude dokončena rekonstrukce objektu podle původně plánovaného projektu,“ říká Kotek. Původně měly práce na stavbě skončit letos na podzim. Zjištěné problémy ale termín nejspíše posunou.