Z ulic mizí telefonní budky, provozovateli se už nevyplatí

Bučovice - Veřejné telefonní automaty lidé využívají čím dál méně. Jejich provozovatel začal městům a obcím nabízet smlouvy na společné financování. Pokud odmítnou, ztrátové stanice postupně zruší. Záchranná služba a provozovatelé tísňových linek upozorňují, že telefonní budky mohou být v krajní nouzi jedinou záchranou.

Zrušení aktuálně hrozí například telefonní budce v Bučovicích na Vyškovsku. V případě jejího zrušení ve městě zůstane jediný veřejný automat.

„Provozovatel veřejných automatů nabídl městu variantu záchrany pod podmínkou, že se město bude podílet na financování. V opačném případě je chce zrušit,“ uvedl starosta Bučovic Radovan Válek (nez.).

Jak město na tuto nabídku zareaguje, zatím nedokázal říct. „Návrh přišel dost nečekaně, ještě jsme to neřešili na zastupitelstvu. Obávám se ovšem, že názory budou rozdílné,“ odhaduje starosta. Sám je ale spíše pro jejich zachování.

„Sice má dnes snad každý mobilní telefon, nicméně dokážu si představit situaci, kdy člověk nemá telefonní přístroj k dispozici a potřebuje třeba zavolat záchranku nebo zatelefonovat někomu blízkému. Myslím si, že v takových situacích mají veřejné telefonní automaty skutečně opodstatnění,“ je přesvědčený Válek.

Starosta Bučovic Radovan Válek (nez.) o veřejných telefonních budkách (zdroj: ČT24)

Telefonních budek rapidně ubývá i v dalších městech. Ještě v lednu 2003 bylo v Jihomoravském kraji 2 500 funkčních automatů. Dnes, tedy o deset let později, jich zůstala jen polovina.

„Pravidelně vyhodnocujeme příjmy z volání a náklady, které jsou nutné na provozování automatů. Na základě toho se rozhodujeme, který automat zrušíme,“ uvedl manažer provozovatele telefonních automatů Luděk Kábele. Každoročně jich v České republice zmizí několik stovek.

Lidé si telefonních budek moc nevšímají, mohou ale zachránit život

Zdá se, že známé přirovnání „stát jako kůl v plotě“ brzy nahradí aktuálnější „jako telefonní budka u chodníku“. Redaktor České televize oslovil několik lidí v centru Brna s otázkou, kdy naposledy telefonovali z budky. 

„Nevím, asi tak ve čtrnácti?“ smál se mladý muž, kterého štáb zastihnul na Komenského náměstí. Neměl ani ponětí o tom, kde by tam nejbližší telefonní automat v akutním případě našel, přitom stál přímo za jeho zády. „To už bude aspoň pět, možná osm let,“ odpověděla další oslovená žena. Stejně jako předchozí respondent budku za svými zády, kolem které prošla před několika sekundami, vůbec nezaregistrovala.

Stále důležitou roli však telefonní automaty hrají v krizových situacích. Pracovníci záchranných služeb nebo linek důvěry se obávají, že bez těchto telefonů by se mnoha lidem v ohrožení nedostalo včasné pomoci. Před jejich plošným rušením proto varují.

„Domnívám se, že lidé by měli mít možnost nebýt závislí pouze na svých telefonech. Jsou situace, kdy veřejné telefony mohou i zachránit život,“ je přesvědčená vedoucí Modré linky Bohuslava Horská. „Pomoci mohou i lidem, kteří například trpí domácím násilím, stalkingem a podobně,“ dodala. Často jedinou záchranou mohou být také pro ohrožené seniory nebo děti, kteří si z telefonních budek mohou na linku důvěry zavolat zdarma.

Že by televizní archivy byly za pár let jedinou připomínkou dříve běžných telefonních budek, zatím nehrozí. V každé obci totiž musí provozovatel alespoň jeden telefonní automat zachovat. Nařizuje mu to zákon.

Vydáno pod