ČT: Exstarosta Kvapil opustil vězení

Brno - Exstarosta městské části Brna-Žabovřesky Aleš Kvapil opustil po odpykání poloviny trestu vězení. Společně s Radovanem Novotným byl odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody za převzetí milionového úplatku. K výkonu trestu oba politici nastoupili v polovině roku 2011, započítala se jim ale také doba, kterou strávili ve vazbě. Radovan Novotný zůstává stále ve vězení. O jeho dalším osudu rozhodne soud v polovině února.

„Nemám problém ho potkat a podívat se mu do očí,“ reagoval na propuštění exstarosty podnikatel Jiří Štopl, který byl hlavním svědkem obžaloby. Sám exstarosta Kvapil odmítl své propuštění komentovat a odkázal na svého právního zástupce.

Soudce Jaromír Kapinus propustil bývalého starostu bez dalších podmínek. Protože Kvapil zaplatil peněžitý trest a slíbil, že se nebude angažovat v politice, vyhnul se i dohledu, který je u podmíněně propuštěných běžný.

Soudce Jaromír Kapinus o propuštění Aleše Kvapila:

„Dostal nepodmíněný trest čtyři roky vězení a téměř polovinu už vykonal. Mezitím došlo ke změně zákoníku, podle které si odsouzení mohou zažádat o propuštění už po jedné třetině trestu, splní-li další podmínky. Tohoto ustanovení pan Kvapil využil a zažádal o propuštění. Jeho žádosti jsem vyhověl vzhledem k tomu, že hodnocení z věznice měl velmi dobré a splnil i další podmínky podle trestního zákoníku – dosud nebyl ve výkonu trestu a nebyl odsouzen pro zvlášť závažný zločin. Teď má stanovenou zkušební dobu na čtyři roky. Je už v důchodovém věku a slíbil, že se již nebude dále angažovat v politice, navíc zaplatil uložený peněžitý trest, takže nebylo nutné mu stanovovat další podmínky.“

Telefonát Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Kauza odstartovala 11. února 2010 zatčením Radovana Novotného, někdejšího tajemníka radnice Brno-střed, jen pár okamžiků poté, co od Jiřího Štopla převzal milion korun v označených bankovkách. Starostu Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila zadržela ve stejný okamžik policie v centru Brna. Novotný v případu figuruje jako strůjce plánu a vyjednavač, Kvapilovým úkolem bylo zřejmě po složení peněz zastavit komplikace u Štoplova projektu Sonocentrum. Ten měl stát právě v části Žabovřesky.

Oba muži strávili několik týdnů ve vazbě. Obvinění z korupce popírali. Kvapil prý z jediné schůzky s dvojicí Novotný-Štopl nepochopil, že se jedná o úplatcích. Novotný se hájil tím, že peníze inkasoval za poradenskou činnost.

Původně měli ve vězení strávit sedm let, Vrchní soud v Olomouci však snížil trest o tři roky a zdvojnásobil peněžitý trest. Kvapil má zaplatit milion korun, Novotný půl milionu.

Aleš Kvapil, Radovan Novotný a Jiří Štopl
Zdroj: ČT Brno