Lednický park se rozroste o tisícovku nových stromů

Lednice - Za sedm stovek pokácených stromů vysazují ledničtí zahradníci téměř tisícovku stromků nových. Poslední etapa obnovy zámeckého parku se tak blíží ke konci. Návštěvníci si nyní budou moci také adoptovat svůj vlastní strom.

„Tato rekonstrukce se dá považovat za největší zásah do parku od 19. století. Většina stromů už byla přestárlá, takže bylo potřeba je odstranit a vysadit stromy nové,“ popsala problém revitalizace lednického parku kastelánka zámku Ivana Holásková. „Lednický park je velmi jemně komponován, takže každý strom má své specifické místo,“ přiblížil proces obnovy samotný autor projektu Přemysl Krejčiřík.

Kastelánka lednického zámku Ivana Holásková mluví o historii parku (zdroj: ČT24)

Zahradníci mají za úkol opět přivést lednický park k jeho původní podobě z roku 1811. Právě loňské dvousté výročí od založení parku bylo hlavním důvodem rozsáhlé revitalizace. Ta počítá nejen s omlazením stromů a keřů, ale také s jejich částečnou obměnou. „Listopad je pro sázení stromů nejvhodnější doba,“ vysvětlil podmínky výsadby zahradník Pavel Navrátil.

Obnova lednického areálu začala už loni v únoru, ale teprve nyní přichází na řadu samotná výsadba nových stromků. Doposud jich bylo pokáceno více než sedm stovek, dalších 2 700 stromů pak muselo být částečně ořezáno či jinak upraveno. Do konce listopadu plánují lesníci a zahradníci vysadit na tisíc nových mladých stromků. Sázení by tak mělo být rozsáhlejší než samotné kácení.

Adoptujte si svůj strom

Návštěvníci lednického parku budou mít nově možnost adoptovat si asi za tisíc korun svůj vlastní strom, který bude v parku označen cedulkou s jejich jménem. O strom samotný budou pečovat pracovníci parku.

Krajinu mají oživit stejné druhy, které v parku vysazovali ještě Lichtenštejnové. Konkrétně tu bude zastoupeno na 44 druhů. „Vysazujeme především duby, protože v lednickém parku jsou od nepaměti právě duby,“ přiblížil výsadbu Pavel Navrátil. Lesníci také počítají s tím, že se zlepší celková krajinná viditelnost. Posledních dvě stě let totiž výhledy převážně zarůstaly. Rozsáhlá obnova parku si vyžádá na patnáct milionů korun.

Co možná nevíte o lednickém parku:

  • Na ploše asi dvou stovek hektarů pracuje momentálně dvacítka zahradníků.
  • Návštěvnost parku se ročně pohybuje okolo jednoho milionu návštěvníků.
  • Polovina rozpočtu na provoz lednického zámku jde právě na údržbu zámeckých zahrad a parku.
  • Historie Lednicko-valtického areálu sahá až do renesance.