Zájem o startovací byty v Brně je menší, než se čekalo

Brno - Druhou šanci dostane projekt startovacích bytů v Brně. Vedení města chce zmírnit podmínky pro jejich přidělování. První nabídkové kolo totiž skončilo fiaskem, když se přihlásili jen 4 zájemci. Ve druhém se sice jejich počet zvedl, stále jich je ale méně než samotných bytů.

Vedení města kvůli naprostému nezájmu o startovací byty v opravovaném panelovém domě na sídlišti Kohoutovice prodloužilo termín přihlášek do konce srpna. Počet zájemců se ze 4 zvedl na 21. Bytů přitom nechalo Brno za 34 milionů rekonstruovat 44 a na začátku projektu dokonce počítalo s tím, že bude uživatele zvýhodněného nájemného losovat.

„Ten výsledek samozřejmě není uspokojivý. Vedle toho, že jsme tu informaci poskytli v tu nejméně vhodnou dobu – v době dovolených, zdá se, že velkou překážkou tvrdě nastavené podmínky,“ tvrdí teď náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Největší překážkou na cestě mladého páru ke startovacímu bytu v Brně je podmínka, že to musí být manželé. „Neosvědčilo se ani to, že jsme lidem určovali, aby měli stavební spoření,“ doplňuje omyly, kterých se město při stanovování podmínek dopustilo, náměstek Pospíšil.

Mnohamilionovou investici do bydlení pro mladé dlouhodobě kritizuje opozice na brněnské radnici. TOP 09 ji doslova nazvala šrotovným pro developery. Změnu podmínek považuje za jediný možný logický krok. O změnách podmínek pro mladé páry by mělo hlasovat říjnové zastupitelstvo.