Netradiční experiment s bezdomovci slaví úspěch

Blansko – Před dvěma měsíci umožnilo Blansko místním bezdomovcům bydlet v městské ubytovně. A netradiční experiment sklízí první úspěchy, neobyvatelná ruina se pod rukama lidí bez domova pomalu proměňuje k lepšímu.

Jan Pešta se na ulici dostal svojí vinou před dvanácti lety. Od té doby se životem protloukal, jak se jen dalo. „Na ulici není lehký život. Každý si představuje, že to máme jednoduché, opíjíme se a nestaráme se o sebe. Ale na nás, co jsme někdy bydleli, je vidět, že máme čisto. Chodili jsme se pravidelně koupat, vyměňovali si prádlo, na brigádu na charitu,“ vysvětlil Pešta. Za to, že dostal šanci bydlet v blanenské ubytovně, je vděčný. „Je to nová šance se znovu zařadit do společnosti,“ řekl.

Jan Pešta o bydlení v ubytovně (zdroj: ČT24)

Pod dohledem domovníka Václava Sekaniny se všech osm lidí zapojilo do opravy vybydleného domu a budování zázemí na zahradě. „Tady bude pergola, ohniště, udírna. V této části budou mít místo zahrádky. Všechny vnitřní práce jsme si dělali sami, radnice nám dodala jenom materiál,“ líčil Sekanina. Ačkoliv on sám mezi bezdomovce nepatří, tíživou sociální situaci, kdy marně sháněl byt i práci, zažil.

Elán, s jakým se komunita pustila do práce, je pro vedení radnice potvrzením toho, že experiment funguje. „Dostal jsem ze všech nejhorší pokoj, byl úplně vybydlený, měl černé zakouřené zdi. Asi dva týdny jsem pracoval na tom, abych ho vyčistil, oškrábal a vymaloval. Na stropě ještě zůstaly skvrny, takže stejně budu muset do tří měsíců znovu malovat,“ popsal Pešta.

Místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS)

„Dům byl zhruba před měsícem neobyvatelný, totálně vybydlený. Když jsme se tam šli podívat, bylo to pro silné povahy. Někteří nebyli tam schopni ani projít. Co se týká vzduchu a zápachu, tak teď je to úplně něco jiného.“

Bydlení mohou získat jen bezdomovci s trvalým pobytem v Blansku a okolí

V prvních třech opravených místnostech našlo útočiště osm lidí. Časem se chystají kromě prvních tří místností opravit celý dům. Domov by zde mohli najít i ostatní blanenští bezdomovci.

Vydáno pod