Zbytečné napětí v Břeclavi vyvolalo křivé obvinění, podobná přibývají

Břeclav - Křivé obvinění z napadení patnáctiletého chlapce vyvolalo v Břeclavi protesty proti místním Romům, ti teď žádají omluvu po matce patnáctiletého hocha. Pro břeclavské Romy i celou společnost je včerejší rozluštění případu dvojí zprávou – dobrou i špatnou. Tou dobrou je, že Romové v Břeclavi mladíka nenapadli, takže nejsou tak špatní, jak je často v médiích vykreslováno. V Břeclavi je stejně bezpečno či nebezpečno jako v jiném městě. Tou špatnou, že na Romy lze svést prakticky cokoli, protože se vždy najde spousta lidí, kteří tomu uvěří. Podobné případy křivých obvinění nejsou výjimkou. A nejsou typické jen pro Českou republiku a současnost.

Stovky policistů asistovaly po údajném napadení mladíka třemi Romy v Břeclavi při demonstracích pořádaných Dělnickou stranou sociální spravedlnosti za podpory asi dvou tisíc místních obyvatel. Situace v Břeclavi byla vyhrocená a napětí hrozilo podobnou eskalací jako ve Šluknovském výběžku. Díky policii, ale i rozvaze místní radnice se podařilo situaci udržet pod kontrolou.

Když se Romové stanou výmluvou

Křivě obvinila Romy také na konci loňského roku mladá Italka. Vymyslela si znásilnění dvěma Romy, když měla styk se svým přítelem. Bála se ale reakcí rodičů. Skupina dospělých v důsledku tohoto obvinění nedaleko italského Turína zaútočila na romskou osadu a vypálila ji. Až později se ukázalo, že se jednalo o křivé obvinění.

Tři neznámí Romové měli přepadnout i dívku před měsícem v Liberci. Podle jejího sdělení ji Romové zatáhli k panelovému domu, prohledali ji a pořezali na těle žiletkou. Po týdnu policie zjistila, že celé napadení je smyšlené. Dívka tak podle policejní mluvčí reagovala na situaci v rodině. V tomto případě neměli extremisté čas zorganizovat protestní pochod městem, jako tomu bylo v jiných případech. O několik dní dříve přišel s podobným tvrzením stejně starý Petr z Břeclavi.

Další kauza smyšleného napadení dívky Romy se stala v listopadu loňského roku v Klatovech. Podobných případů je ale mnohem více, jen na severu Čech podle tamního policejního mluvčího Vojtěcha Haňky vzniklo osm smyšlených oznámení. V pěti případech se mělo jednat o loupeže, ve třech o krádeže.

Romové se hodí do krámu populistům

Na většinu zveřejněných případů pravidelně reagují extremisté. Tam, kde se podobné oznámení objeví, organizují v krátké době demonstrace a pochody na podporu údajných obětí. Při demonstracích se k nim přidávají i další občané, potenciální voliči. Podobně tomu bylo i v Břeclavi.

Sociolog Jakub Macek o významu médií v podobných kauzách (zdroj: ČT24)

Židy nahradili Romové

Zatímco teď zaměřují extremisté svoji pozornost na Romy, dříve to byli Židé. Zřejmě nejznámějším historickým případem, který vyvolal nenávist k Židům, byla záhadná vražda Anežky Hrůzové u Polné na Vysočině. Za její vraždu byl odsouzen na základě nepřímých důkazů Leopold Hilsner, který se k činu nepřiznal a po letech byl dokonce omilostněn. Podle tehdejší obžaloby se mělo jednat o rituální vraždu. U hrobu Anežky Hrůzové na hřbitově v Polné se extremisté dodnes scházejí.

Vydáno pod