Starostovi hrozí 10 let za zpronevěru, majetek obce je v exekuci

Troskotovice – Včerejší zasedání zastupitelstva v Troskotovicích připomínalo hlubokou totalitu. Starosta Michal Ordoš (nez.), kterého opoziční zastupitelka žádala o vysvětlení, jakým způsobem hospodaří s obecními penězi a za co jej v souvislosti s tím obvinila policie, ji častoval pohrdlivými výrazy. Skutečně přitom na otázky neodpověděl. Exekuci vysvětlil problémy s penězi, které obci údajně zadržuje finanční úřad. Že pravděpodobně sebral z rozpočtu obce přes milion korun, jakoby nikoho ze zastupitelů, kteří „mu věří“, nezajímalo. Stačí jim, když starosta řekne, že je to lež a on se obhájí. Ukázalo se, že mnozí zastupitelé nejsou vůbec seznámeni s výsledky již několikátého auditu krajských úředníků. Realita je přitom jasná: starosta v hospodaření obce dlouhá léta překračuje zákon, je obviněn ze zpronevěry a obecní majetek včetně školy, hasičské zbrojnice a obecních pozemků je v exekuci.

Závažné chyby v hospodaření obce Troskotovice přitom odhalil již několikátý krajský audit. Ten poslední dokonce starosta odmítl podepsat. Není se co divit. Úředníci z hejtmanství v něm jasně píší, že obec zcela běžně porušuje zákony a vyhlášky týkající se účetnictví a opakovaně nenapravuje chyby, na něž byla upozorněna. Běžně překročuje několikanásobně limit obecní pokladny, který je schválen místním zastupitelstvem a běžně zadává milionové zakázky bez výběrových řízení. Fakt, že na řadu transakcí zcela postrádá faktury, je už jen třešničkou na dortu. Starosta podle kontrolorů také falšoval zápisy zastupitelstev, na která se dovolával například při prodeji obecních pozemků. Obec má navíc až pět let staré dluhy. Dluží přitom hned několika stavebním firmám – firmě s výtahovou technikou dokonce 260 tisíc korun, vodoinstalatérům, kteří pro obec prováděli práce na mateřské škole, 100 tisíc.

Na nedostatky obecního hospodaření dlouhodobě upozorňovalo její zastupitele například i ministerstvo vnitra. Bez odezvy. Spolupracovat s Ordošem už odmítla i obec Litobratřice, která spolu s Troskotovicemi a Vlasaticemi chtěla budovat čistírnu odpadních vod. Jenže starosta Ordoš nedodržel smlouvu a nezaplatil stejně jako zbylé dvě obce po 650 tisících korunách, za něž se měl vypracovat projekt. A tak Litobratřice vystoupily ze svazku před několika dny a Vlasatice tento krok chtějí projednat na příštím zasedání zastupitelstva.

Na problematické finanční poměry obce upozornila zastupitelka Hana Kovaříková
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Žena, která na věc upozornila veřejnost, nově zvolená zastupitelka Hana Kovaříková (nez.) se dočkala od místních pouze dalších urážek. Po odvysílání reportáže v České televizi jí někdo poničil auto. Na výhružky starosty a jeho zastánců jsou prý místní zvyklí. Jsou vulgární a nezastaví se před ničím. „Nejvíc mi vadí neprůhlednost hospodaření, účetnictví je absolutně nedostupné,“ řekla tehdy pro Českou televizi zastupitelka Kovaříková (nez.). „Sokolu bylo například odsouhlaseno 100 tisíc korun, vyplaceno bylo 200 tisíc. Z jakého důvodu, to se bohužel nedozvíme, protože nám odmítá dát jakékoli podklady,“ postěžovala si Kovaříková. Starosta Kovaříkovou oslovuje „děvčico“ a na její dotazy odpovídá jen obecnými klišé ve stylu já nic neprovedl, může za to někdo jiný. Pro obec prý udělal tolik, že nikdo víc udělat nemohl. Před štábem České televize, která nesměla na veřejném zasedání zastupitelstva točit, utekl a zamknul se v kanceláři. Ostatní zastupitelé jakoby osud obce nezajímal – dokument o auditu obce, který je na krajském úřadě, neznají.

Obec s 659 obyvateli měla například loni 17milionový rozpočet. Na letošní rok zatím není schválen. Nikdo přesně neví, jaké jsou dluhy obce, exekutoři se však již ozvali. Podle policejního šetření zpronevěřil starosta Michal Ordoš 1,2 milionu korun.

Způsob jednání pana starosty si vyzkoušel už kdekdo. Neochotu spolupracovat a nechat zkontrolovat hospodaření projevil Ordoš už několikrát i před zmíněnými krajskými úředníky a kontrolory z ministerstva vnitra. A tak vše zůstává na policii a soudu. Hospodářská kriminálka jej viní z vystavování fiktivních faktur, na které si nechal z obecní kasy vyplatit přes milion korun. Nejenže tak zřejmě zpronevěřil peníze, ale jako veřejný činitel zneužil svoji pravomoc, za což mu podle policie hrozí 10 let vězení.