Policisté a záchranáři cvičili zásah u nehody autobusu s vězni

Vyškovsko – Po havárii autobusu převážející vězně a nákladní auto. Několik skupinek vězňů uprchlo na svobodu a policisté se jim za pomoci psů, vrtulníků a speciální monitorovací techniky vydávají na stopu. Ve vojenském výcvikovém prostoru Březina u Vyškova probíhá krajské cvičení policistů i záchranářů.

Celá akce začíná simulovaným násilným přepadením autobusu, ve kterém Vězeňská služba převáží odsouzené vězně. Autobus havaruje po střetu s nákladním autem. „U nehody nejprve zasáhla dopravní policie, hasiči, kteří likvidují ekologické následky nehody, i záchranáři, kteří ošetřili zraněné figuranty z řad policistů i vězňů. Část z nich sanitky už odvezli do nemocnice, někteří byli ošetřeni ve stanu postaveném hasiči,“ popsal začátek cvičení ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel.

Poté do akce nastupuje policisté, zásahová jednotka, kynologové se psy. Jejich cílem je vypátrat a zadržet několik vězňů, kteří využili zmatku po nehodě a utekli. „Po uprchlých mužích bylo okamžitě vyhlášeno pátrání. Zasahující policisté se dostanou do situace, kdy se vězni dostanou do objektu a vezmou si rukojmí. Právě tady budou policisté svoji akci koordinovat se zásahovou jednotkou,“ vysvětlil Kužel.

  • Cvičení simulovalo situaci, kdy by havaroval autobus s vězni zdroj: ČT Brno
  • Záchranáři ošetřovali vězně-figuranta zdroj: ČT Brno

Cvičení je jednou z největších akcí, při které spolupracují tři stovky lidí

Krajského cvičení s názvem Uzávěr 2012 se účastní 150 policistů a stejný počet hasičů a záchranářů. „Cvičení simuluje reálné podmínky, které mohou nastat. Denně jsou po českých silnicích přepravováni vězni k soudům nebo výslechům a k podobné nehodě by tedy mohlo dojít,“ řekl Kužel. Podle něj je důležité, aby při tak složité události pracovníci všech složek věděli, jak co nejefektivněji spolupracovat.

NO COMMENT: Cvičení hasičů (zdroj: ČT24)

Tematická cvičení probíhají na jižní Moravě pravidelně. „V minulosti to byla například cvičení Trauma 2009, o rok později se cvičení týkalo možné havárie velkého průmyslového podniku,“ popsal hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Útěky vězňů bývají méně dramatické

„V převážné většině případů vězni utíkají z nestřežených pracovišť, tedy když jsou pracovně nasazeni mimo areál věznice. V takových případech se stává, že se zpátky do věznice nevrátí,“ popsal mluvčí kuřimské věznice Milan Novotný. Podobnou situaci, jakou dnes policisté a záchranáři nacvičovali, v Kuřimi v posledních letech nezažili.