O rezignaci starosty Vyškova mají rozhodnout jeho spolustraníci

Vyškov - Policie ukončila vyšetřování vyškovského starosty Jiřího Piňose (ČSSD) kvůli jeho působení ve vyškovském pivovaru a navrhla jeho obžalování. Piňos působil jako ředitel pivovaru, podle policie spolu s dalším manažerem způsobil nevýhodnými transakcemi škodu přes šest milionů korun. Piňos se necítí vinen a o případném odstoupení nechá do konce týdne rozhodnout členy svého klubu zastupitelů.

Vyškovský pivovar bojoval poslední roky s milionovými ztrátami. Policejní vyšetřování ukázalo, že na vině nemusel být jen malý zájem o vyškovské pivo, ale i postup dřívějších manažerů státní firmy Jihomoravské pivovary. „Manažeři byli obviněni z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Spis byl předán státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby,“ řekla mluvčí policie Petra Vedrová. Oba muži jsou obvinění z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Oběma hrozí až osmileté vězení.

Ztráty vznikly při prodeji sodovkárny v Tečovicích na Zlínsku. Podle policie manažeři nedohlédli na to, aby kupec zaplatil celou kupní cenu dva dny před podpisem smlouvy. Budoucí majitel zaplatil pouze půl milionu místo pěti.

Pivovar se navíc zavázal k tomu, že bude platit 0,1 procenta z kupní ceny denně, pokud kupci nepředá řádně všechen majetek. Podle smlouvy měl ale předat i vybavení, které v něm už dávno nebylo. Ve shodě se zněním smlouvy tak pivovar musel zaplatit nové vybavení v pořizovací ceně. Vyškovskému pivovaru resp. společnosti Jihomoravské pivovary tak vznikla další škoda. Manažeři spolu s objektem prodali i zásoby sodovkárny, tedy sirupy, cukr a rozpracovanou výrobu a obaly. 

Piňos vinu odmítá

„Smlouvy jsem sice jako předseda představenstva podepisoval já, ale vždy byly předtím zkontrolovány a potvrzeny majitelem Jihomoravských pivovarů, tedy ministerstvem zemědělství,“ uvedl.

Starosta Piňos svoji rezignaci zvažuje, protože toutou kauzou nechce poškodit vedení radnice ani sociální demokracii ve Vyškově. Definitivní rozhodnutí však nechá na spolustranících ze sociální demokracie. Sejít se mají do konce týdne.

Starosta Vyškova Jiří Piňos (ČSSD) o výsledcích vyšetřování policie (zdroj: ČT24)

Opozice už v září vyzvala starostu, ať odstoupí

Opoziční Věci veřejné (VV) vyzvaly sociální demokraty, aby zvážili setrvání Jiřího Piňose ve funkci starosty. VV tehdy řekly, že by Piňos neměl do konce vyšetřování vést radnici, starosta to ale odmítl s tím, že chce počkat na závěry policie. 

Podezření z tunelování pivovaru čelil také třetí manažer

Policie prověřovala také působení Piňosova nástupce Zdeňka Řeháka. Kriminalisté prošetřovali, zda nevyvedl z pivovaru nezákonně peníze prostřednictvím nevýhodné smlouvy se skladovací firmou, které sám také šéfoval. V době, kdy už se pivovar topil ve ztrátách, navíc jeho vedení objednalo propagační předměty za 6,5 milionu korun. V jeho případě se ale provinění neprokázalo a kriminalisté případ odložili. S oběma transakcemi totiž souhlasil také vlastník pivovaru, tedy samo ministerstvo zemědělství.